Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ντόπινγκ: Η σύγχρονη μάστιγα του αθλητισμού.....!



Αθλητισμός είναι η εκούσια καταβολή μόχθου για την εκτέλεση σωματικών ασκήσεων, προκειμένου το άτομο να πετύχει σωματική και πνευματική βελτίωση, ηθική ικανοποίηση αλλά και καλές επιδόσεις σε ένα άθλημα στα πλαίσια που ορίζουν οι κανονισμοί και οι απαιτήσεις του. Τι γίνεται όμως όταν η λέξη «πρωταθλητισμός» αντικαθιστά αυτή του «αθλητισμού»; Η ηθική ολοκλήρωση καταργείται και τη θέση της ευγενούς άμιλλας παίρνει η κερδοσκοπία και η προσωπική προβολή. Η αθλητική φιλοσοφία και η καθολική διαπαιδαγώγηση μέσω της συμμετοχής στο άθλημα ολοένα και καταργείται. Η πληγή του σύγχρονου αθλητισμού, η οποία δεν ντροπιάζει μόνο την έννοια του αθλητισμού αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οι περισσότεροι αθλητές στις μέρες μας χρησιμοποιούν αναβολικά για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους προκειμένου να καταρρίψουν κάποιο ρεκόρ. Προτιμούν την παροδική επίτευξη ενός εντυπωσιακού αποτελέσματος θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία.


Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών θυσιάζεται στο βωμό της βιομηχανίας του αθλητισμού, τη λεγόμενη εμπορευματοποίηση στη βάση της οποίας δεσπόζουν ισχυρές οικονομικές επιχειρήσεις. Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και υπηρεσίες εκλαμβάνουν τον αθλητισμό ως μονοπώλιο, για το προσωπικό τους κέρδος αλλά και την ανάδειξή τους τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την ένταξη του αθλητισμού στο μάρκετινγκ. Ισχυροί οικονομικοί οργανισμοί γίνονται χορηγοί αμύθητων ποσών σε κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις, ενδιαφερόμενοι αποκλειστικά και μόνο για το οικονομικό κέρδος συνθλίβοντας την ηθική και τον σεβασμό προς το άθλημα και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός.


Η παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού καταγράφει με χρυσά, ασημένια και χάλκινα γράμματα στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας. Στιγμές που αμαυρώθηκαν από τις μελανές σελίδες του ντόπινγκ και των απαγορευμένων ουσιών. Το στεφάνι αγριελιάς, ο κότινος και «καλός κ’ αγαθός» των αρχαίων Ελλήνων αντικαταστάθηκαν, από βαρύτιμα τρόπαια και χρηματικά ποσά. Μπορεί λοιπόν ένας σύγχρονος αθλητής να νιώθει έντονο το αίσθημα της υπερηφάνειας τη στιγμή που εκμαυλίζει με δόλιους τρόπους τις αρχές του αθλητισμού προς τιμήν της δόξας, της νίκης και του χρηματικού επάθλου;


Σημαντική κρίνεται η συμβολή της τεχνολογίας στην τελείωση των σύγχρονων αθλητών ρομπότ. Η τεχνολογία αποτελεί βασικό παράγοντα που εξωθεί τους αθλητές από τον ουσιαστικό τους στόχο. Πιο συγκεκριμένα αρκετοί χρησιμοποιούν τα βελτιωμένα τεχνικά μέσα για να τονώσουν το μυϊκό τους σύστημα και σε συνδιασμό με τη χρήση αναβολικών δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό τους που αρκετές φορές οδηγούν στον θάνατο. Η εκτεταμένη και συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών οδηγεί στη βίαιη-εκρηκτική καλλιέργεια του μυϊκού ιστού. Καρδιακά και νευρικά προβλήματα, αλλά και σημαντικές ορμονικές διαταραχές είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα συμπτώματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χρήστες.


Το οικονομικό πνεύμα που διακρίνει την εποχή μας καθώς και η κατασκευή αθλητικών ειδώλων από τα ΜΜΕ εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του ντόπινγκ, που μοιάζει μονόδρομος για πολλούς αθλητές προκειμένου να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις επιδόσεις των συναθλητών τους. Στα σημερινά στάδια καταλύεται ουσιαστικά ο άνθρωπος είτε ως αθλητής είτε ως θεατής. Η γενικότερη κρίση των ηθικών αξιών, των αρχών και η επικράτηση του υλικού ευδαιμονισμού οδήγησαν βαθμιαία στην παρακμή του αθλητισμού και κατεπέκταση στην υποβάθμιση του αθλητικού ιδεώδους. Η έλλειψη ολοκληρωμένων χαρακτήρων, αποτέλεσμα της μονομερούς και ελλειπούς παιδείας καθιστά τους αθλητές ευάλωτους στις οικονομικές προκλήσεις και τα φώτα της δημοσιότητας.


Πλέον η νίκη σε ένα αγώνισμα δεν θεωρείται επίτευγμα, ούτε ηθική ικανοποίηση για την καταβολή του μόχθου και της προσπάθειας, αλλά ένα ακόμα μέσο για την απόκτηση υλικών αγαθών. Με μια κοινωνία να εθελοτυφλεί και τους αρμόδιους φορείς να παραβλέπουν ηθελημένα και εξακολουθητικά τα πεπραγμένα, αδυνατώντας να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους παραβάτες που σπιλώνουν τις αξίες και τα ιδανικά της επιτυχίας, με μοναδική ποινή την αποχή του κόσμου από τα στάδια και τις μεγάλες διοργανώσεις, το μέλλον του υγιούς αθλητισμού φαντάζει αβέβαιο.


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.