Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα σεζόν, νέα ομάδα, ίδιοι στόχοι!

Μια νέα αγωνιστική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγων μηνών και η μπασκετική ομάδα του Ολυμπιακού, μπαίνει σε περίοδο «χτισίματος» και προετοιμασίας για την δύσκολη χρονιά. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και το τεχνικό του τιμ, θα έχουν "στα χέρια τους", το καλύτερο ρόστερ από πλευράς ποιότητας και "ονομάτων", τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια, στον Ολυμπιακό και στόχος (αυτών και των παικτών) είναι η κατάκτηση της κορυφής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η ομάδα δείχνει και είναι πλήρης, κάτι για το οποίο φρόντισαν οι πρόεδροι της ομάδας, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, "σπαταλώντας" λίγο-πολύ, 20 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας, καθιστώντας την μάλιστα, ως την ακριβότερη ομάδα στην Ευρώπη, με μπάτζετ που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλαγές υπήρξαν πολλές και φέτος. Οι περισσότερες εντοπίζονται στο ρόστερ της ομάδας, το οποίο φαντάζει καλύτερο από ποτέ. Κώστας Βασιλειάδης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Κιντέλ Γούντς, Μανόλης Παπαμακάριος, Παναγιώτης Καυκής, Ρόντρικ Μπλάκνευ και Ρενάλντας Σειμπούτις αποτελούν παρελθόν. Στον αντίποδα, σπουδαία ονόματα του Ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας Θοδωρής Παπαλουκάς, ο καλύτερος κατά κοινή ομολογία σέντερ στην Ευρώπη Νικολά Βούισιτς, το μεγάλο αστέρι από τον "μαγικό" κόσμο του ΝΒΑ Τζος Τσάιλντρες, ο Ζόραν Έρτσεγκ και άλλοι "κοσμούν" το ρόστερ της ομάδας. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης παρέμεινε στην θέση του, όπως άλλωστε αναμενόταν, ύστερα από την σχετικά καλή παρουσία που είχε πέρυσι στους λίγους μήνες που κάθισε στο "τιμόνι" της ομάδας, έχοντας πάντα μαζί του, ένα από τα καλύτερα τεχνικά τιμ στην Ευρώπη. Τέλος, ο κόσμος του Ολυμπιακού έδειξε ότι στηρίζει την ομάδα και την διοίκηση σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να επανέλθει ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ελλάδος και της Ευρώπης, φτάνοντας την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας στα ύψη και στον αριθμό ρεκόρ των 9000 περίπου.

Όλα λοιπόν συνηγορούν στο ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι έτοιμος για πολύ μεγάλα πράγματα. Η συνοχή και η αρμονική "συνεργασία" που υπάρχει μέχρι στιγμής ανάμεσα στους τέσσερις σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν μια ομάδα δυνατή εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων (ισχυρή διοίκηση, ποιοτικό ρόστερ, έμπειρο τεχνικό τιμ, αμέριστη στήριξη από τον κόσμο της ομάδας), φέρνουν τον Ολυμπιακό προ των πυλών από την άνοδο του στην πολυπόθητη τα τελευταία χρόνια, κορυφή.



Ισχυρή διοίκηση
Προνόμιο λίγων και καλών ομάδων στην Ευρώπη. Η ύπαρξη σταθερής και ισχυρής διοίκησης, που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, καθιστούν τον Ολυμπιακό ισχυρό, τόσο αγωνιστικά, όσο και παρασκηνιακά. Και φέτος απέδειξαν περίτρανα οτι "γυαλίζει το μάτι τους", και ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να δουν τον Ολυμπιακό στον κορυφή της Ελλάδος και της Ευρώπης. Μπορεί να μην έγινε άμεσα αντιληπτό, μπορεί κάποιοι να προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αυτό που έγινε, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η μεταγραφή του Τζος Τσάιλντρες στον Ολυμπιακό, ανέβασε το μπασκετικό επίπεδο της Ευρώπης αρκετά σκαλοπάτια παραπάνω. "Μετασεισμοί" από την συγκεκριμένη μεταγραφή υπάρχουν και θα υπάρξουν, καθώς η "πτήση" του "γερακιού" Τζός στο λιμάνι του Πειραιά τάραξε για τα καλά τις ισορροπίες ανάμεσα στον "μαγικό" κόσμο του ΝΒΑ, και στον... πραγματικό κόσμο της Ευρώπης, ωστόσο γίνεται σαφές πλέον, οτι με τους δύο συγκεκριμένους ανθρώπους, να κινούν ουσιαστικά τα νήματα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, το επιτυχημένο μέλλον του Ολυμπιακού, είναι εξασφαλισμένο.

Ωστόσο, η ποιότητα και καλή πίστη αυτών των δύο ανθρώπων δεν εξαντλείται στο ότι έχουν λεφτά για μεταγραφές και τα δίνουν. Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος μαθαίνουν από τα λάθη τους, διορθώνονται και συνεχίζουν. Το βασικότερο όλων όμως, είναι τα κίνητρα αυτών των δύο τύπων για να ξοδέψουν χρήματα. Ούτε γιατί θέλουν δημόσια προβολή, ούτε γιατί θέλουν να κερδίσουν στο άμεσο μέλλον κάτι. Ξοδεύουν χρήματα, γιατί αγαπούν το μπάσκετ και τις αξίες αυτού του αθλήματος, γιατί θέλουν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να κερδίζει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, με την αγωνιστική της υπεροχή και όχι με τους προέδρους ομοσπονδιών και με τα διαιτητικά σφυρίγματα, και γιατί αυτή είναι η νοοτροπία που τους χαρακτηρίζει σαν ανθρώπους. Προσφέρουν το χρήμα τους, στην υγεία και στην ανάπτυξη του Ελληνικού Αθλητισμού.



Τεχνικό Τιμ
Το όνομα του προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη μιλάει από μόνο του. Αθλητής, δάσκαλος, προπονητής, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα, καθώς και μια σπουδαία προσωπικότητα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει συνδέσει το όνομά του με την επιτυχία, κάτι που τον καθιστά "καταδικασμένο" να επιτύχει και στο πέρασμα του από το "τιμόνι" του Ολυμπιακού. Αξέχαστη θα μείνει η πρώτη φορά που μίλησε ως προπονητής στους τότε παίκτες του Ολυμπιακού. Φράσεις όπως "Πρέπει να είστε σκληροί με τους εαυτούς σας και καλοί με τους συμπαίκτες σας", "Να είστε ευτυχισμένοι που παίζετε μπάσκετ και είστε μέλη της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη. Στο μάνατζμεντ, στον κόσμο και στις συνθήκες" και "Αν έχετε υπομονή και θέλετε να ακούτε, θα γίνετε οι καλύτεροι στην Ευρώπη", μιλούν στον ψυχισμό του κάθε αθλητή και φανερώνουν την σπουδαία προσωπικότητα που "κουβαλάει" ο κύριος Γιαννάκης.

Στο εγχείρημα που του έχει ανατεθεί από την ιστορία και τον κόσμο του Ολυμπιακού, στο να κάνει την ομάδα πάλι πρώτη, δεν θα είναι μόνος. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, έχει την τύχη, να περιτριγυρίζεται από άτομα-γνώστες του αθλήματος, όπως ο Μίλαν Τόμιτς, ο Μάνος Μανουσέλης και ο Χρίστος Μαρμαρινός, που συγκροτούν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και έμπειρο τεχνικό τιμ, ικανό να βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα του Πειραιά να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και να καθιερωθεί στην κορυφή.



Ρόστερ - Έμψυχο Δυναμικό
Αρκετοί παίκτες έφυγαν, καινούργιοι ήρθαν, παλιότεροι επέστρεψαν, ωστόσο οι στόχοι της ομάδας παραμένουν ίδιοι. Κατάκτηση της κορυφής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η "οικοδόμηση" μιας ισχυρής ομάδας, δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Απαιτεί χρόνο, υπομονή, χρήμα και απαιτήσεις. Υπομονή υπήρξε μεγάλη, ωστόσο φέτος, τα περιθώρια φάνηκαν να στενεύουν. Γι' αυτό ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφεραν στο λιμάνι παίκτες που η αξία τους είναι αδιαμφισβήτητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγαλύτερη όλων, η επιστροφή του "τσάρου" των Ευρωπαϊκών γηπέδων, του ανθρώπου ορχήστρα, του αρχηγού της Εθνικής ομάδας, Θοδωρή Παπαλουκά, στην ομάδα της καρδιάς του. Με την επιστροφή αυτή, εκτός του ότι ο Θοδωρής πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική προσθήκη στην μηχανή της ομάδας, διορθώθηκε το μέγιστο λάθος που είχε γίνει την πρώτη φορά που ο Θοδωρής βρισκόταν στην ομάδα, όταν κάποιοι άσχετοι και επικίνδυνοι με το άθλημα, αποφάσισαν ότι ο Θοδωρής δεν έχει... μέλλον!

Εκτός του Θοδωρή, οι δύο πρόεδροι του Ολυμπιακού τάραξαν το παγκόσμιο στερέωμα με την μεταγραφή του σταρ από το ΝΒΑ, Τζος Τσάιλντρες, που προτίμησε την ομάδα του Πειραιά, από ένα νέο συμβόλαιο στα "γεράκια" της Ατλάντα (Atlanta Hawks), ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν και άλλοι ποιοτικοί παίκτες όπως ο Κροάτης Νικολά Βούισιτς, καλύτερος σέντερ της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, ο Ισραηλινός γκάρντ Γιοτάμ Χαλπερίν, ο Σέρβος φόργουορντ Ζόραν Έρτσεγκ, ο διεθνής με την Εθνική ομάδα Μιχάλης Πελεκάνος αλλά και νέο αίμα, όπως ο χρυσός έφηβος Κώστας Σλούκας, ο Ίγκορ Μιλόσεβιτς, ο Γιάννης Καραθανάσης και ο Χάρης Γιαννόπουλος. Μια πιο γενική ματιά του φετινού ρόστερ είναι η εξής:

Γκάρντ
Θοδωρής Παπαλουκάς (31, GRE, 2.00m)
Lynn Greer (29, USA, 1.88m)
Milos Teodosic (21, SER, 1.96m)
Κώστας Σλούκας (18, GRE, 1.88m)
Yotam Halperin (24, ISR, 1.97m)
Μιχάλης Πελεκάνος (27, GRE, 1.98m)
Igor Milosevic (22, GRE, 1.92m)

Φόργουορντ
Josh Childress (25, USA, 2.04m)
Παναγιώτης Βασιλόπουλος (24, GRE, 2.02m)
Γιάννης Καραθανάσης (18, GRE, 2.00m)
Zoran Erceg (23, SER, 2.11m)
Γιώργος Πρίντεζης (23, GRE, 2.05m)
Χάρης Γιαννόπουλος (19, GRE, 2.01m)

Σέντερ
Nikola Vujcic (30, CRO, 2.11m)
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (23, GRE, 2.08m)
Ιαν Βουγιούκας (23, GRE, 2.12m)
Γιάννης Μπουρούσης (25, GRE, 2.14m)

Ήρθαν: (11) Παπαλουκάς, Childress, Vujcic, Erceg, Milosevic, Halperin, Πελεκάνος, Σλούκας, Γιαννόπουλος, Βουγιούκας, Καραθανάσης.
Έφυγαν: (8) Βασιλειάδης, Seibutis, Woods, Καυκής, Παπαμακάριος, Τσακαλίδης, Blackney, Macijauskas(?).
Δανεικοί: (2) Μαυροκεφαλίδης, Αποστολίδης



Κόσμος - Οπαδοί Ολυμπιακού
Ο τελευταίος (αλλά όχι ο πιο ασήμαντος) κρίκος, αυτής της τετράδας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού, έδειξε, και με το παραπάνω, ότι στηρίζει αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στον "θρόνο" του, σημειώνοντας πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ρεκόρ, στην αγορά των εισιτηρίων διαρκείας. Την περασμένη σεζόν, η "κίνηση" στο κλειστό στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν αρκετά έως πολύ απογοητευτική, ωστόσο φέτος, με το 70% του γηπέδου "κλειστό" από τους "τυχερούς" κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας, αναμένεται να καλυτερέψει άρδην η κατάσταση στις εξέδρες. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν, είναι και θα είναι για πολλά ακόμη χρονιά στο πλευρό της ομάδας, και το απέδειξε έμπρακτα για φέτος. Δεδομένο είναι ότι η ποιότητα της ομάδας θα τους ανταμείψει και θα τους προσφέρει αυτό που κάθε οπαδός μιας ομάδας θέλει. Θέαμα, διασκέδαση και ουσία. Οι "άτυχοι" της όλης υπόθεσης, είναι αυτοί που θα απολαύσουν την ομάδα από την τηλεόραση, καθώς είτε δεν μπορούσαν είτε δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν ένα "μαγικό" χαρτάκι, και αυτοί που θα κληθούν να εξευμενίσουν την "δίψα" και την ανάγκη των παικτών του Ολυμπιακού για άμεση κατάκτηση τίτλων και επιτυχιών.

Η διάθεση υπάρχει, η απαιτούμενη ποιότητα και εμπειρία υπάρχει, η στήριξη από την διοίκηση και τον κόσμο της ομάδας υπάρχει, αυτό που μένει είναι να δείξουν οι παίκτες του Ολυμπιακού την απαιτούμενη σοβαρότητα, να ακούν τις εντολές του προπονητή τους και τους τεχνικού τους τιμ, να έχουν υπομονή, επιμονή και συνέχεια στην απόδοση τους, και είναι σίγουρο οτι θα ανταμειφθούν. Άλλωστε, η υγεία και η ταπεινότητα που πηγάζει από το μπασκετικό τμήμα της ομάδας του Ολυμπιακού, είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα φέρει τους Πειραιώτες πιο κοντά από ποτέ σε αυτό που λίγο πολύ, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι πάει να γίνει τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Το όνειρο δηλαδή, της επανάληψης του triple crown του 1997 με την κατάκτηση του Ελληνικού πρωταθλήματος, του Ελληνικού κυπέλλου καθώς και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.