Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Eddie for ever

Κατακαλοκαιρο σε ελληνικό στέκι στο Λονδίνο το μόνο που μπορεί να σου θυμίζει την πατρίδα είναι ταβλάκι, φραπεδάκι και στην άκρη του τραπεζιού το ΦΩΣ να μας ενημερώνει (ανελλιπώς εδώ και πολλα πολλά χρόνια) για την μεγάλη μας αγάπη. Στο βάθος οι φωνές των Αντώνηδων (τεχνολογία γαρ) να χρωματίζουν την ελληνική εικόνα!

Κατακαλοκαιρο σε ελληνικό στέκι στο Λονδίνο το μόνο που μπορεί να σου θυμίζει την πατρίδα είναι ταβλάκι, φραπεδάκι και στην άκρη του τραπεζιού το ΦΩΣ να μας ενημερώνει (ανελλιπώς εδώ και πολλα πολλά χρόνια) για την μεγάλη μας αγάπη. Στο βάθος οι φωνές των Αντώνηδων (τεχνολογία γαρ) να χρωματίζουν την ελληνική εικόνα! Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον Ολυμπιακό αλλά δυστυχώς φέτος η ΠΑΕ έχει ανακοινώσει περισσότερες διαψεύσεις και αποδεσμευσεις από μεταγραφές (εως αυτή τη στιγμή) οπότε τα του μπάσκετ αποδεικνύονται πολύ πιο δημοφιλή

Έχοντας εξαντλήσει κάθε σχόλιο για τις φετινές (εντυπωσιακές) μπασκετικές μεταγραφές η κουβέντα ξετυλίγεται οδηγώντας μας σε ένδοξες μέρες του παρελθόντος. Η χρυσή 6ετια 91-97 έχει πολλά να μας θυμίσει και συγκεκριμένα πρόσωπα έρχονται σε πρώτο πλάνο. Ο αναμορφωτής και κύριος υπεύθυνος για την μεγάλη ομάδα εκείνης της εποχής, Γιάννης Ιωαννίδης, οι (για πάντα) πιτσιρικάδες Τόμιτς, Νάκιτς, Τάρλατς, ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο Ντέιβιντ Ρίβερς και φυσικά ο fast Eddie. Ίσως το πιο γρήγορο πιστόλι που πέρασε τον Ατλαντικό στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Καλοκαίρι του 1994, ο Ζάρκο έχει υπογράψει με συνοπτικές διαδικασίες στην ομάδα που «δεν θα πήγαινε ακόμα κι αν ο Γιαννακόπουλος του έδινε 10 εκατομμύρια δολάρια καθώς δεν ήθελε να χαλάσει το όνομα του» ενώ και ο Τάρπλεϊ αποτελεί ήδη παρελθόν κυρίως λόγω αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς (τέτοιου είδους συμπεριφορές του στοίχισαν μια μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ). Αναζητώντας τους αντικαταστάτες τους, ο Ξανθός κάνει το κόλπο γκρόσο και φέρνει με ένα αστείο, για την εποχή, ποσό τον Σάσα Βολκόφ μέσω ΝΒΑ (στην ουσία πληρωμένο από τον Παναθηναϊκό!!!) και τον 36χρονο Eddie Johnson στην πρώτη και μοναδική του χρονιά στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η επιλογή του 36χρονου super star αντιμετωπίζεται αρχικά με χλεύη από ορισμένα ΜΜΕ της εποχής, κυρίως λόγω ηλικίας, ενώ οι μουρμούρες πυκνώνουν μετά τον πρόωρο αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς στο κλειστό του Σπορτινγκ (42-40). Και αν σε εκείνον τον αγώνα ο Αμερικανός ήταν τραγικός (στην ουσία, ένα τρίποντο στα τελευταία λεπτά ήταν η συνεισφορά του, ενώ στα τελευταία 10” η μπάλα είχε μείνει στα χέρια του Μπακατσιά χωρίς καν να γίνει κάποιο σουτ!), η μετέπειτα συνεισφορά του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς τον κατατάσει στους πλέον δημοφιλείς αθλητές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα!


Η χρονιά σημαδεύεται απο τον συναρπαστικό ημιτελικό της Σαραγόσα και τον δεύτερο στη σειρά αποκλεισμό του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ στους τελικούς του ελληνικου πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός κερδίζει την σειρά με 3-2 επί του αιωνίου. Για την ιστορία ο fast-Eddie ήταν μακρά ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου (34π στον 1ο τελικό και 30π στον 3ο) ενώ πέτυχε και το τελευταίο καλάθι τον τελικών με τρίποντο 2’ πρίν την λήξη του πέμπτου αγώνα. Ο Βολκόφ δεν μπόρεσε να ενισχύσει την ομάδα σχεδόν σε κανένα ματς των play off λόγω προβλημάτων στη μέση.

Ευτυχώς, το 2005 δεν είναι 1994 και η επικοινωνία με την Αμερική ζήτημα μερικών δευτερολέπτων, όσο διαρκεί το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο Eddie το πιστόλι (το σύνθημα γνωστό...).

Αυτή την εποχή διδάσκει σε επίδοξους νέους Johnson τη τέχνη του jump shoot στο camp που έχει φτιάξει στην Αριζόνα (Jump Shot Club). Ταυτόχρονα κυκλοφορεί ένα DVD με θέμα, τί αλλο, τεχνικές σουτ και επίθεσης (http://www.customflix.com/Store/ShowTtl.jsp?id=205783) ενω σε τακτικά διαστήματα αρθρογραφεί για μία από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές εφημερίδες την USA today καθώς και σε διάφορα sites μπασκετικού περιεχομένου!


Η συζήτηση ξεκινάει με τα τυπικά και ο Eddie εκφράζει την μεγάλη του χαρά που μας ακούει. «Έχω συνεχώς την Ελλάδα στο μυαλό μου και σκοπεύω σύντομα να την επισκευτώ. Μου έχουν λείψει οι Έλληνες και το υπέροχο φαγητό σας!»

Όταν του ζητάμε να μοιραστεί τις αναμνήσεις του, εκείνος μας εκπλήσει και μπαίνει σε λεπτομέρειες που ακόμα και πολλοί Ολυμπιακοί τις έχουν ξεχάσει!

«Θυμάμαι καθαρά το πρώτο ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Εκείνο το κέρμα που δέχθηκα λίγο πάνω από το μάτι μου στο ζέσταμα ήταν οδυνηρή εμπειρία. Υποθέτω ότι δεν περίμεναν να αγωνιστώ τελικά, ωστόσο όχι μόνο αγωνίστηκα άλλα πραγματοποίησα και ένα απο τα καλύτερα παιχνίδια μου. Η ατμόσφαιρα μου έφερε στο μυαλό την πρώτη μου γειτονία (Chicago Illinois). Εκεί πήρα το πρώτο μάθημα ζωής, το να είσαι σκληρός δεν είναι θέμα επιλογής αλλά ανάγκη για επιβίωση.»



«Θυμάμαι πολύ καλά και μια νίκη μας επί του Παναθηναϊκού στις αρχές της σαιζόν. Το επόμενο πρωί πάνω από 100 παιδιά μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι μου στη Γλυφάδα και τραγουδούσαν!!!

Το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς έχει επίσης χαρακτεί στο μυαλό μου. Πήραμε το πρωτάθλημα και πανηγυρίζαμε όλοι μαζί, πάικτες, προπονητές και φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο.»

Eddie, τι άλλο θυμάσαι απο εκείνη τη χρονιά;

«Θυμάμαι φυσικά τον προπονητή μας! Ο Ιωαννίδης ήταν ο κόουτς που με είχε στην καλύτερη φυσική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση στην καρίερα μου. Απ’όσους προπονητές εχω συνεργαστεί, (και είναι πάρα πολλοί), ήταν εκείνος που κατάφερε να πάρει τα περισσότερα απο μένα και να με κάνει να αποδώσω στο μέγιστο! Ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας και πάντα έστηνε έξυπνα και σωστά την ομάδα ενώ έπαιρνε και το μέγιστο από όλους τους συμπαίκτες μου. Τον σέβομαι ολοκληρωτικά και αν δεν υπήρχε η διαφορά γλώσσας θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει και προσωπική σχέση.»

Θυμάσαι κάποιον από τους συμπαίκτες σου;

«Θυμάμαι όλη την ομάδα πολύ καθαρά. Μου άρεσαν όλοι, αλλά οι αγαπημένοι μου ήταν ο Φράνκο και ο Σιγάλας! Δε μπορώ να ξεχάσω ότι με μάρκαραν στις καθημερινές προπονήσεις! Ο Γιώργος ο Παπαδάκης ήταν επίσης ένας από τους συμπαίκτες μου που κάναμε πολύ παρέα κυρίως λόγω του ότι λάτρευε το Αμερικάνικο lifestyle! Την καλύτερη σχέση πάντως την είχα με τον Σάσα (Βολκόφ) και μέχρι σήμερα παραμένει πολύ καλός φίλος!»

Ένα σχόλιο για το Final Four στης Ισπανία;

Τo Final-Four ήταν σαν όνειρο. Η νίκη εναντίον του Παναθηναϊκού ήταν κάτι το εκπληκτικό και η συμπαράσταση του κόσμου που μας ακολούθησε στην Σαραγόσα, απίστευτη! Λυπάμαι όμως τόσο πολύ που δεν καταφέραμε να πάρουμε το κύπελλο. Η ήττα από μια ανώτερη ομάδα ακόμα και σήμερα με πονάει...


Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Έχω αφοσιωθεί στο camp που διοργανώνω και στις επόμενες μέρες βγαινει στην αγορά ένα DVD το οποίο θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν το σουτ τους από μέση απόσταση. Το DVD θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμβουλές για την σωστή χρήση των ποδιών κατα τη διάρκεια του σουτ καθώς και τεχνικές για κατάλληλο ζέσταμα, εκτέλεση ελευθέρων βολών κ.α. Επίσης απο την επόμενη season θα ξεκινήσουμε On line μαθήματα για αθλητές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Eddie, εκτός από τον Σάσα είχες επικοινωνία με κάποιον άλλον απο την ομάδα, παίκτη, παράγοντα ή προπονητή; (σ.σ. Ο Eddie ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν την ομάδα μετά τον θρίαμβο της Ρώμης)

Είδα τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον βοηθό του, τον Ολλανδο (σ.σ. επίσης Ιωαννίδης) (!!!) λίγο πριν τους Ολυμπιακούς. Μάλιστα με προσκάλεσαν στην Ελλάδα να παρακολουθήσω την διοργάνωση!

Πώς σου φαίνεται το site μας (www.inspiredclub.gr);

Πραγματικά πολύ καλό, εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά, μου άρεσε πολύ και ανυπομωνώ για την αγγλική έκδοση!

Οι προβλέψεις σου για τον επόμενο πρωταθλητή στο ΝΒΑ και ένα σχόλιο για την μετακίνηση του Larry Brown στον πάγκο των Nicks;

Η επόμενη πρωταθλήτρια ομάδα θα είναι μία εκ των San Antonio, Miami Heat και Phoenix Suns (!) ειδικά αν πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του Α.Walker από τους Celtics στη Heat θεωρώ ότι το Miami αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα. Με τον Larry Brown είχα την τύχη να συνεργαστώ δύο χρόνια. Είναι winner coach, ειλικρινής και φωνακλάς! Η πρόβλεψή μου είναι ότι οι Νicks θα περάσουν στα play offs και αυτό θα το οφείλουν αποκλειστικά στο κοουτσάρισμα του Brown! Το πόσο μακρυά θα πάνε θα εξαρτηθεί από τους παίκτες και δη τον Marbury.


Και για να κλείσουμε την κουβέντα, θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα μέσω του site μας;

Έχω παίξει για πολλές ομάδες στην διάρκεια της καριέρας μου αλλά μη σχέση μου με αυτές τις ομάδες δεν μπορεί καν να πλησιάσει το δέσιμο που είχα με τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του. Η αγάπη και ο σεβασμός που εγώ και η οικογένεια μου βιώσαμε στην Ελλάδα ήταν κάτι το εκπληκτικό. Χωρίς αμφιβολία οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα είναι για πάντα στην καρδία μας και να είστε σίγουροι ότι σας σκεφτόμαστε συχνά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη που μου δείξατε. Όσο για το site σας, θα το επισκέπτομαι συχνά και σας εύχομαι ολόψυχα να γίνετε το Νο 1 οπαδικό site στον κόσμο!

Το Who is Who του Eddie


Γεννημένος το 1959, επιλέχθηκε Νο 29 στο ντραφτ του 1981 από τους Sacramento Kings.
O Eddie σε 17 seasons στο Αμερικανικο πρωτάθλημα κατάφερε να παίξει συνολικά 1199 season games και 89 play off games.

Παίζοντας 27.2’ κατα μέσο όρο είχε 16 πόντους ανα παιχνίδι, 4 ρίμπαουντς, 0.6 κλεψίματα και 2.1 ασσίστς με 84% στις βολές, 47.2% στα δίποντα και 33.5% στα τρίποντα. Τα αντίστοιχα νούμερα για τα play off ήταν: 13,1 πόντοι, 3.5 ρ. 1.2 ασ. 86.4% β. 42.9% δ. και 31% τρ.

Με τον Ολυμπιακό σκόραρε 21,5 π. και μάζευε 5ρ. ανα αγώνα.


Στα 37 του επέστρεψε στο ΝΒΑ όπου και αγωνίστηκε με τους Indiana Pacers (8p. M.O.). Ο
τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν οι Houston Rockets.



Το 1997 μάλιστα σε ηλικία 38 ετών στο 4ο παιχνίδι των play off με αντίπαλο τους Jazz σκόραρε 31 πόντους καθώς και το νικητήριο τρίποντο.



Το 1989 κέρδισε τον τίτλο του 6ου καλύτερου παίκτη παίζοντας για τους Phoenix Suns και σκοράροντας κατα μέσο όρο 21.5 π.



Σύμφωνα με τους Αμερικανους οι μισθοί του ήταν:





Salaries - Estimated salaries are marked with an asterisk (*).

1985 $491,000

1986 $275,000

1987 * $475,000

1988 $675,000

1989 $675,000

1990 * $837,500

1991 $1,000,000

1992 $1,050,000

1993 $1,100,000

1994 $1,150,000

1996 $1,000,000

1997 $1,200,000

1998 $626,700

1999 * $1,000,000

2000 $1,000,000

Career (may be incomplete) $12,555,200

Προς ευκολία των αναγνωστών μας η συνέντευξη αν και πραγματοποιήθηκε τμηματικά σε 3-4 μέρη παραθέτεται ολόκληρη χωρίς προσθήκες ή αλλοιώσεις με την άδεια του Αμερικανού Super Star.

Ευχαριστούμε το μέλος του inspired club Δημήτρη Ράπτη που πραγματοποίησε την συνέντευξη.


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.