Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Die Hard (made in Piraeus)


Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδείχτηκε ο Ολυμπιακός, στον 3ο τελικό των πλέι οφ του φετινού πρωταθλήματος. Ο Θρύλος, κέρδισε με 74-70 (θα μπορούσε να είχε κερδίσει πολύ πιο εύκολα από οτι δείχνει το τελικό σκορ) τον παο και έφερε την σειρά στο 2-1. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το παιχνίδι σε 5ο τελικό και πάλι στην έδρα του, αρκεί φυσικά να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να οδηγήσει τη σειρά στο 2-2 τη Δευτέρα (21:30), στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Όπως και στον πρώτο τελικό, πρώτος σκόρερ της ομάδας του Πειραιά αναδείχθηκε ο Τζος Τσίλντρες με 23 πόντους, ενώ 16 πρόσθεσε ο Λιν Γκριρ, που σημείωσε καθοριστικούς πόντους στην τελευταία κρίσιμη 4η περίοδο, και 11 ο Γιώργος Πρίντεζης, που έβγαλε... ασπροπρόσωπη τη φροντ λάιν των γηπεδούχων, αφού μάζεψε και 11 ριμπάουντ, χάνοντας ωστόσο αμέτρητα εύκολα λέι απ κάτω από το καλάθι των φιλοξενούμενων καθώς και πολλές ελεύθερες βολές.

Με κορυφαίους τους Λιν Γκιρ και Νίκολα Βούιτσιτς, ο Ολυμπιακός οικοδόμησε διαφορά 12 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο (22-10) με μηδέν λάθη (έναντι πέντε του Παναθηναϊκού) και 4/7 τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί 0-2 με καλάθι του Νίκολα Πέκοβιτς (ακολούθησε το επιμέρους 22-8 της ομάδας του Πειραιά), σκορ που δεν άλλαξε για τα πρώτα τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης, ενώ ο Θοδωρής Παπαλουκάς υπέστη διάστρεμμα στο 3ο λεπτό, έφτασε υποβασταζόμενος από τον γιατρό του Ολυμπιακού μέχρι τον πάγκο και δεν αγωνίστηκε ξανά. Κάπου εκεί μίλησε η Σέρβικη μαγκιά. Ο Τεόντοσιτς αντικατέστησε τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι προηγήθηκαν 10-4. Στα δύο τρίποντα από Διαμαντίδη και Φώτση, ο Ολυμπιακός «απάντησε» με τρία τρίποντα από Γκριρ, Χαλπερίν και Τσίλντρες, ενώ έμμεσο τρίποντο πέτυχε και ο Βούιτσιτς με καλάθι και εύστοχη βολή σε μηδέν χρόνο.

Η αστοχία, όμως, των γηπεδούχων στα δίποντα (4/15 στην πρώτη περίοδο και 7/27 στο πρώτο 20λεπτο) ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο. Με κλειδί την άμυνα, την υπεροχή στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ και ηγέτη τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έφτασε τους 12 πόντους στο ημίχρονο, οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν επιμέρους σκορ 1-13 και ισοφάρισαν σε 23-23. Σημαντική η παρουσία του Μάικ Μπατίστ στη ρακέτα, όπως και οι πόντοι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Πρίντεζης «ξεκόλλησε» την ομάδα του έξω από τα 6.25 (27-25) και στη συνέχεια Γιαννάκης και Ομπράντοβιτς επέλεξαν σχήματα με τρεις κοντούς, τους Τεόντοσιτς, Χαλπερίν και Γκριρ για τον Ολυμπιακό και τους Διαμαντίδη, Σπανούλη, Νίκολας για τον Παναθηναϊκό. Το τρίποντο του Τσίλντρες επέτρεψε στον Ολυμπιακό να προηγηθεί 30-28 και με καλάθι του ίδιου 32-28, αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά μέχρι το ημίχρονο που οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοπορία. Πέντε διαδοχικοί πόντοι του Διαμαντίδη και δύο καλάθια από Νίκολας και Πέκοβιτς επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να πάει στο +3 (36-39) στα αποδυτήρια στο ημίχρονο.

Αυτό το μικρό προβάδισμα διατήρησαν οι «πράσινοι» στο μεγαλύτερο μέρος της 3ης περιόδου, παρουσιάζοντας πολυφωνία στην επίθεση (Φώτσης, Σπανούλης, Πέκοβιτς, Γιασικεβίτσιους και Νίκολας), την ώρα που με 10 δικούς του πόντους (και 21 συνολικά στο 30΄) ο Τζος Τσίλντρες «κρατούσε» τους γηπεδούχους στη διεκδίκηση της πρώτης νίκης στους τελικούς. Με δικά του καλάθια, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 42-41 και αργότερα μείωσε σε 47-49. Πόντο-πόντο πήγαν μέχρι το 30΄ οι δύο «αιώνιοι»... ο Γιασικεβίτσιους διαμόρφωσε το 50-52 με τρίποντο, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης με γκολ φάουλ (από τον Ντούσαν Σάκοτα) έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του (53-52). Η τρίτη περίοδος έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 54-53 με δίποντο του Σπανούλη και εντυπωσιακή τάπα του...ξεχασμένου Μιχάλη Πελεκάνου στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Μάχη σώμα με σώμα ήταν ολόκληρη η 4η περίοδος. Από τη μία ο Λιν Γκριρ και από την άλλη ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πήραν πρωτοβουλίες στην επίθεση για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκο, αντίστοιχα. Ο Πέκοβιτς έδωσε «αέρα» 4 πόντων στους «πράσινους» (60-64). Έξω από τα 6.25, ο Τεόντοσιτς έδωσε το έναυσμα για νίκη στους συμπαίκτες του, ο Νίκολας διαμόρφωσε το 63-66 και ο Γκριρ με δύο βολές μείωσε στο καλάθι (65-66), ενώ αμέσως μετά έδωσε προβάδισμα 67-66 στους γηπεδούχους, 1.42 πριν από τη λήξη. Άστοχος σε τρίποντο ο Νίκολας, άστοχος σε προσπάθεια για τρίποντο και ο Γκριρ με εναπομείναντα χρόνο 40 δευτερόλεπτα, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Τσίλντρες αποδείχτηκε καθοριστικό. Ο Πρίντεζης «νίκησε» μόνος του τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού (69-66), κέρδισε και το φάουλ, αλλά αστόχησε στη βολή, 27,7΄΄ πριν το τέλος. Η λάθος πάσα του Γιασικεβίτσιους (ύστερα από ολοκάθαρα βήματα, με τον Λάρι να καταπίνει για μια ακόμη φορά την σφυρίχτρα του) επέτρεψε στον Γκριρ να κερδίσει το φάουλ από τον Σπανούλη και με 2/2 βολές να δώσει για πρώτη φορά μετά την πρώτη περίοδο προβάδισμα με 5 πόντους (71-66) στον Ολυμπιακό. Κι εκεί που οι φίλαθλοι των γηπεδούχων είχαν αρχίσει τους πανηγυρισμούς, ο Λιθουανός διεθνής γκαρντ του Παναθηναϊκού (και μοναδικός αξιόλογος παίκτης από το πράσινο αστείο), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με ένα τρίποντο από τα 8 μέτρα μείωσε σε 71-69, αλλά στη ρουλέτα των βολών ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε, μειόνοντας της σειρά στο 2-1.

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον 4ο τελικό στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (πιο γνωστό ως Χόμπιντον), όπου ο Ολυμπιακός, καλείται να παρουσιαστεί στο παρκέ σαν καμικάζι, με σκοπό να προκαλέσει ένα ..."Περλ Χάρμπορ" στην ομάδα με την αλογοτροφή για σύμβολο, να οδηγήσει τη σειρά στο 2-2 και να ξαναφέρει τους τελικούς, στο σπίτι μας! Χειρούργοι διαιτητές του 3ου τελικού ήταν ο Βορεάδης (σιγά μην έλειπε ο Λάρι από το πάρτι), ο Χριστοδούλου και ο Τανατζής. Αλλά μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να τους αναφέρουμε. Έτσι και αλλιώς, κάθε χρόνο, τρεις από τους 6-7 γνωστούς θα είναι. Αφήνει τα πράγματα στη τύχη τους ο Φρόντο ?

Σχολιάστε τον αγώνα στο φόρουμ των thrylos-fans.net!

Τα δεκάλεπτα: 22-10, 36-39, 53-54, 74-70.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 23 (3), Βούιτσιτς 8, Μπουρούσης 6, Χαλπερίν 5 (1), Γκριρ 16 (2), Πρίντεζης 11 (1), Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς 5 (1).


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.