Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Μαθήματα Φυτολογίας - I

Τζορβα (το): Το Τζορβα είναι φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, πλατύφυλλο και αειθαλές. Για να ποτιστεί θέλει μικρές πιτσιλιές στον κορμό και στην ρίζα (ή κώλο, όπως λέγεται σε πολλά χωριά). Το Τζορβα δεν θέλει φασαρία και καπνούς διότι επηρεάζεται σημαντικά η διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Καρούλια (η): Η Καρούλια είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια και αν στα πρώτα χρόνια της ζωής της την ποτίσετε με λίγο Σιδέρη, τότε θα ζήσει περισσότερο. Η Καρούλια είναι φυλλοβόλο φυτό (που όμως χάνει τα φύλλα το καλοκαίρι) και χαρακτηριστικό της είναι η εκρυση βλεννών από τα φύλλα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι αυτή η εκρυση βλεννών είναι δείγμα ευγνωμοσύνης προς τους ιδιοκτήτες της.

Πατέρας (το): Σαρκοβόρο φυτό της κεντρικής Αφρικής. Χαρακτηρίζεται από ένα παχύ στρώμα τριχοειδών απολήξεων που δίνει την αίσθηση τριχοφυΐας. Το Πατέρας είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο για μικρά ζώα όπως τα ποντίκια. Το Πατέρας ευδοκιμεί κοντά σε βάλτους, βούρκους καθώς και σε περιοχές μαζικής αφόδευσης ελεφάντων.

Νινη (η): Η Νινη είναι το πρώτο στο είδος του Βαλκανικό μπονζαϊ. Η Νινη δεν μεγαλώνει πολύ αλλά μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια. Θέλει αγάπη και στοργή ενώ απεχθάνεται το πολύ πότισμα. Όπως και στην περίπτωση του Τζορβα, λίγο πιτσίλισμα στα φύλλα είναι αρκετό.

Κατσουρανη (η): Η Κατσουρανη είναι ένα είδος ακάνθου που ευδοκιμεί μόνο στα βόρεια του Νομού Αχαΐας. Η Κατσουρανη είναι και γνωστή σαν τον "αγκάθι του μπουρτζόβλαχου" ή και σαν "αμπαλάκανθος". Η Κατσουρανη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ως καλοπιστικό φυτό ούτε στην μαγειρική ή την ιατρική. Οι χωρικοί ταΐζουν με αυτή τους χοίρους.


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.