Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Ένας διαφορετικός Ολυμπιακός!

άρθρο του Red Patras

Καθόλη την διάρκεια των Ελληνικών play-off, ο Ολυμπιακός όχι μόνο άξιζε να φέρει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ίσως άξιζε να είναι ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ. Ένας Ολυμπιακός που χλευαζόταν σχεδόν από όλο τον Ελληνικό αθλητικό γραπτό τύπο, για το μη κοντρολαρισμένο και πολλές φορές άναρχο μπάσκετ που απέδιδε στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του Πίνι Γκέρσον, κατά την διάρκεια της regular season.

Ο ίδιος ο προπονητής του Ολυμπιακού ζητούσε υπομονή από τον κόσμο της ομάδας. Και από τις εμφανίσεις της ομάδας του στους τελικούς μέχρι τώρα, μάλλον δικαιώνεται. Στους τέσσερις τελικούς, είδαμε έναν άλλο Ολυμπιακό. Ομάδα όνομα και πράγμα. Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές της ομάδας αυτής από την ομάδα στην αρχή της σεζόν ; Μπορούμε σίγουρα να τονίσουμε έξι κύρια στοιχεία :

  • Αρχικά η ομάδα του Ολυμπιακού δείχνει σαφέστατα πιο φρέσκια από τον αντίπαλο του, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται ωστόσο από τον αριθμό αγώνων που έχουν παίξει οι δύο ομάδες στα play-off. Να θυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει δώσει καθόλη την διάρκεια των play-off συνολικά 13 αγώνες ( 4 αγώνες με τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά, 5 αγώνες με τον ΑΡΗ στα ημιτελικά και μέχρι τώρα 4 αγώνες με τον Παναθηναϊκό στα τελικά ). Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχει δώσει συνολικά 10 αγώνες ( 3 αγώνες με την Ολύμπια Λάρισας, 3 αγώνες με τον Πανιώνιο και μέχρι τώρα 4 αγώνες με τον Ολυμπιακό ). Ο Ολυμπιακός και στους τέσσερις αγώνες των τελικών έχει ουσιαστικά «πατήσει» το γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που δείχνει περισσότερες δυνάμεις για την ομάδα του Πειραιά, μετά το πέρας του πρώτου 20λέπτου.
  • Ο Πέν. Ο Αμερικανός play maker του Ολυμπιακού δείχνει έστω και την τελευταία στιγμή να κάνει απόσβεση των χρημάτων του σχετικά πλουσιοπάροχου συμβολαίου του, κάτι το οποίο εκφράζεται περίτρανα στα στατιστικά του 29χρονου πόιντ γκάρντ. Ο βραχύσωμος Αμερικάνος έχει σαφέστατα βελτιώσει τόσο την αμυντική του απόδοση, όσο και την οργανωτική του, ενώ έχει μείνει σε σταθερά επίπεδα στην επιθετική του απόδοση. Ο Γκέρσον στην αρχή της χρονιάς υπολόγιζε πολλά σε αυτόν και στην καταπληκτική του ικανότητα στις διεισδύσεις, και ο Αμερικανός φροντίζει να εξαργυρώνει την εμπιστοσύνη αυτή προς το πρόσωπο του, κάνοντας μια πραγματικά καταπληκτική σειρά τελικών. Ίσως μια τελευταία καλή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ την Τέταρτη, να του δώσει και ένα νέο συμβόλαιο.
  • Η επιστροφή του Μασιγιάουσκας. Ο Λιθουανός σούπερ σταρ του Ολυμπιακού επέστρεψε και μαζί του έφερε μια διαφορετική πνοή στην επίθεση των Πειραιωτών. Αν και στους πρώτους αγώνες αμφισβητήθηκε όσο ποτέ άλλοτε, ο ίδιος έταζε στον κόσμο του Ολυμπιακού έναν άλλο Αρβίντας στα τελικά. Ο εκρηκτικός Λιθουανός φρόντισε λοιπόν να κρατήσει τον λόγο του και έτσι κατάφερε να κάνει μεγάλη ζημιά στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης, πίσω από την γραμμή των έξι και εικοσιπέντε.
  • Η καταπληκτική ομοιογένεια που παρουσιάζει η ομάδα του Ολυμπιακού στην τελική σειρά. Μπορεί ακόμη το παιχνίδι του Ολυμπιακού να μην χαρακτηρίζεται πλήρως από τον γρήγορο ρυθμό, τις εναλλαγές των θέσεων, των αλληλοκαλήψεων και των αυτοματισμών που θα περίμενε και ο πλέον αισιόδοξος φίλος του Ολυμπιακού στην αρχή της χρονιάς, ωστόσο όλοι οι παίχτες της ομάδας, ξέρουν τι θέλουν στον γήπεδο, ποιος είναι ο σκοπός τους και με ποιόν τρόπο θα τον επιτύχουν. Αυτή η εικόνα οφείλεται κυρίως τόσο στο προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού, όσο και στους ίδιους τους παίχτες της ομάδας
  • Βασιλόπουλος – Μπουρούσης. Το μέλλον όχι μόνο της ομάδας του Ολυμπιακού άλλα και το μέλλον της Εθνικής ομάδας και του Ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Είναι σαφέστατα οι δύο παίχτες που αποτελούν την βάση του σημερινού Ολυμπιακού, αλλά και την μαγιά για την νέα ομάδα του Ολυμπιακού που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, μέσα στα επόμενα χρόνια. Με το περίσσιο ταλέντο και πάθος που τους διακρίνει, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της καταπληκτικής παρουσίας του Ολυμπιακού στους τελικούς του Ελληνικού πρωταθλήματος.
  • Αφοί Αγγελόπουλοι. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποτελεί ίσως τον κύριο «παράγοντα», που η ομάδα του Ολυμπιακού «γεύεται» το νέκταρ αυτής της επιτυχίας που μπορεί να γίνει ακόμη πιο γλυκό αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και νικήσει την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, τον αιώνιο αντίπαλο του. Οι κύριοι Αγγελόπουλοι βοήθησαν τα μέγιστα έτσι ώστε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού να βγει από τον λήθαργο και την αφάνεια, με απώτερο σκοπό να πρωταγωνιστήσει ξανά τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο του μπάσκετ.

Σε αυτά τα έξι στοιχεία έρχονται να προστεθούν οι απώλειες των Σχορτσιανίτη, ο οποίος στους τρεις από τους τέσσερις αγώνες της τελικής σειράς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, του Άκερ ο οποίος είναι ωσεί παρών στην τελική σειρά αλλά και γενικά στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής περιόδου, και του Χαρίση, ο οποίος δεν δείχνει να έχει το απαραίτητο αγωνιστικό επίπεδο για να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ολυμπιακό. Όλα λοιπόν συνηγορούν ότι ο Ολυμπιακός έχει πλέον ίσες πιθανότητες με τον αντίπαλό του για να πάρει το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Ωστόσο με την μπασκετική ωριμότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη και το αριστοτεχνικό κοουτσάρισμα του Ομπράντοβιτς, δεν μπορείς να κανείς σίγουρος για τίποτα. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης και διψασμένος για το triple crown Παναθηναϊκός, απέναντι στον διεκδικητή και διψασμένο για το πρωτάθλημα ύστερα από τόσα χρόνια «ανομβρίας», Ολυμπιακό. Το ποιος θα είναι ο νικητής, δεν μένει παρά να το μάθουμε την Τετάρτη το βράδυ. Σίγουρος νικητής από όλον αυτόν τον τζερτζελέ, είναι σίγουρα ο οπαδός του καλού μπάσκετ. Ας νικήσει λοιπόν ο καλύτερος …


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.