Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Επιστολή προς το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός

ΠΡΟΣ : ΔΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Πειραιάς, 28 Ιουλίου 2008


Θέμα : «Μεταγραφική πολιτική και σχεδιασμός»


Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες άλλου ενός επεισοδίου στο μακρόχρονο σίριαλ που ονομάζεται «μεταγραφική πολιτική και στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα μέσα ενημέρωσης, ο προπονητής της ομάδας κύριος Βαλβέρδε, φέρεται να δήλωσε πως είναι προβληματισμένος από την πορεία των μεταγραφών, σε σχέση πάντα με τις άμεσες υποχρεώσεις της στον θεσμό του C.L.

Μια και δεν υπήρξε καμία διάψευση τόσο από την πλευρά του όσο και από την πλευρά της Διοίκησης, οι άνω δηλώσεις θεωρούνται έγκυρες. Άρα για πρώτη φορά έχουμε το φαινόμενο να υπάρχει αντίδραση από έναν προπονητή για τις συνθήκες εργασίας του ήδη πριν καν η ομάδα αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις της. Πρωτοφανές και αποδεικνύει πως το βαρέλι της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον του Συλλόγου, δεν έχει πάτο.

Το γεγονός αυτό μας έχει θορυβήσει τα μέγιστα αν και δεν μπορούμε να πούμε πως δεν το θεωρούσαμε αναμενόμενο. Αναμενόμενο μια και ο κύριος Βαλβέρδε δεν είναι ούτε ο παγκοσμίως άγνωστος τον οποίο προσπαθήσατε να καλλωπίσετε και να μας τον περάσετε τεχνηέντως σαν μεγάλο δάσκαλο και φιλόσοφο του ποδοσφαίρου που θα μας οδηγούσε σε τελικούς C.L. (βλέπε Τροντ Σόλιντ) αλλά ούτε και κάποιο δικό μας παιδί ή τέλος πάντων κινούμενος στα στενά ελληνοβαλκανικά πλαίσια το προπονητικό έργο του οποίου η υπόλοιπη Ευρώπη ελάχιστα γνώριζε πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό (βλέπε Τάκη Λεμονή και Ντούσαν Μπάγεβιτς οι οποίο παρ' όλο που είναι οι πλέον επιτυχημένοι, ήταν ταυτόχρονα, είτε λόγω παραστάσεων, είτε λόγω ψυχοσύνθεσης, είτε λόγω συναισθηματικής σύνδεσης με την ομάδα, αρκετά χαμηλών τόνων).

Ο κύριος Βαλβέρδε είναι γνωστός τοις πάσι για τη δουλειά του και τις ικανότητες του και για το λόγο αυτό, αποκλείεται (όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι δημοσιογράφοι που ουδεμία σχέση έχουν με το καλό του Ολυμπιακού) να χρεωθεί τις καθυστερήσεις και τα ημίμετρα τα οποία βιώνουμε ως τώρα. Με λίγα λόγια, ο προπονητής αυτός προφανώς δεν ήρθε ούτε το αγροτικό του να κάνει, ούτε αρπαχτή αλλά ούτε και έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό για να φτιάξει όνομα έτσι ώστε να μένει σιωπηλός στα όσα απαράδεκτα βλέπουμε να συμβαίνουν στο θέμα των μεταγραφών. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι καθήκον του το να φέρει παίκτες.

Κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος που έχει κριτική ικανότητα και δεν καταπίνει αμάσητο ότι του σερβίρουν οι εφημερίδες, ονειρεύεται να βλέπει υγεία μέσα κι έξω απ' το γήπεδο. Αν υπάρχει αυτή, τότε όλα τα άλλα (τίτλοι, πορείες, κλπ) θα έρθουν. Είναι αξίωμα : Χωρίς καλά θεμέλια, δε μπορεί να χτίσει κανείς. Ο υγιώς σκεπτόμενος κόσμος λοιπόν, δε θέλει ούτε αεροδρόμια ούτε φανφάρες : Θέλει οι παίκτες που θα φέρετε να είναι ουσιαστικής και όχι «φανελένιας» αξίας και να αποδώσουν, είτε είναι «ονόματα» είτε όχι και –το κυριότερο- να έχουν έρθει βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού. Οι παίκτες που έφεραν πέρυσι οι Π. Κόκκαλης-Ίβιτς-Λεμονής ήταν αξιοπρεπέστατοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήρθαν βάσει ενός πλάνου και κακώς αρκετοί εξ αυτών εκδιώχθηκαν, ειδικά απ’ τη στιγμή που δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη από καλύτερους ή έστω ισάξιους τους.

Κάποιες ρητορικές ερωτήσεις :

1. Με ποιά λογική αποδεσμεύεται παίκτης χωρίς να έχει βρεθεί άξιος αντικαταστάτης του? (Προφανώς, βάσει της ίδιας με την οποία εκδιώχθηκε ο αρχιτέκτονας της περυσινής χρυσής ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού και αντικαταστάθηκε από κάποιον άπειρο ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην ταπεινωτικότερη ήττα των τελευταίων δεκαετιών από βασικό της διεκδικητή του τίτλου. Προφανέστερα, όσοι «ειδήμονες» σας προέτρεπαν να διώξετε το Λεμονή επειδή δεν κέρδισε την....Τσέλσυ, τον κο Σεγκούρα είχαν στο μυαλό τους ως αντικαταστάτη του (είπαμε να κάνουμε χιούμορ αν και ο κύριος Σεγκούρα απέδειξε ότι είναι κύριος και σεβάστηκε τον εαυτό του και την ομάδα με το να μην δεχτεί να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής). Το να ρωτήσουμε δε για ποιό λόγο δεν εδόθη σε έναν άνθρωπο που απέδωσε τεράστιο έργο και μας έκανε να βγούμε στους δρόμους πανηγυρίζοντας, η δυνατότητα παράτασης χρόνου -ακόμη και με την απώλεια ενός πρωταθλήματος-, όπως εδόθη στον "μεγάλο δάσκαλο" Σόλιντ, θα αποτελούσε μια ακόμη μεγαλύτερη και αφελέστερη ρητορική ερώτηση).

2. Γιατί δεν έχει στελεχωθεί ακόμη επαρκώς η ομάδα, σύμφωνα με τις ανάγκες της τις οποίες έχει εντοπίσει εδώ και καιρό ο προπονητής? Για ποιό λόγο ο προπονητής δεν θα μπορεί να έχει στη διάθεση του πλήρες και ικανό ρόστερ που θα του εξασφαλίσει τα εχέγγυα να επιτελέσει το έργο του για τις άμεσες υποχρεώσεις της ομάδας (προκριματικός C.L.)? Γιατί παίρνετε τέτοιο ρίσκο με κίνδυνο αποκλεισμού νωρίς? (Προφανώς, η περυσινή μεγαλειώδης πορεία έριξε στάχτη στα μάτια και θεωρείτε ότι πλέον οι εκτός έδρας νίκες όσο και οι προκρίσεις είναι πασατέμπος και τον αγοράζεις εύκολα σε σακουλάκι).

3. Για ποιό λόγό καταργήθηκε ο θεσμός του Τεχνικού Διευθυντή? Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο πρόσωπο (Ίβιτς) ή στον ίδιο τον θεσμό? Διότι εάν ισχύει το δεύτερο, με μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του πώς πρόλαβε η Διοίκηση να διαπιστώσει ότι ο θεσμός αυτός δεν ταιριάζει στην ομάδα? (Προφανώς ίσχυσε ότι ισχύει εδώ και χρόνια, το περίφημο «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι και μετά βλέποντας και κάνοντας»).

4. Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή του κου Χρυσικόπουλου για το νευραλγικό πόστο των μεταγραφών? Σε μια χρονιά «φωτιά» όπου ο βασικός διεκδικητής μας ΠΑΟ για πολλούς και διάφορους λόγους θα κάνει το παν για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει στενή και σωστή συνεργασία με έναν προπονητή που έχει μάθει να δουλεύει σε ευρωπαϊκά επαγγελματικά πρότυπα, η επιλογή ενός άπειρου με τα καθήκοντα αυτά ανθρώπου αντί για έναν έμπειρο, ήταν η ενδεδειγμένη? (Όχι φυσικά αλλά είπαμε, "βλέποντας και κάνοντας").

5. Εν κατακλείδι, έχετε ή δεν έχετε συγκεκριμένο πλάνο κύριοι? Ρητορική και αυτή η ερώτηση διότι είναι πασιφανές πως όλα τα σχέδια εκπονούνται με χρονικό ορίζοντα λιγότερο του ενός έτους. Δεν εξηγείται διαφορετικά κύριε Κόκκαλη το γεγονός ότι ενώ πέρυσι επιλέξατε εσείς και το προσωπικό σας επιτελείο να αποτραβηχθείτε αφήνοντας τα ηνία στον κύριο Πέτρο Κόκκαλη, πριν καν τελειώσει η αγωνιστική περίοδος ήρθατε πάλι στα πράγματα παραγκωνίζοντας τον. Όπως και με τον Λεμονή αλλά και με τον θεσμό του Τεχνικού Διευθυντή, είναι ανήκουστο και πέραν κάθε λογικής το να κριθεί κάποιος (και ειδικά μια διοίκηση) χωρίς να παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα.

Κύριε Πρόεδρε, ακόμη κι αν φέρετε αύριο τον Ροναλντίνιο, τον Μέσι και τον Καναβάρο, δεν αλλάζει κάτι : Η ομάδα αφέθηκε στην τύχη της και αυτοί που θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά για τον προκριματικό είναι οι ήδη υπάρχοντες. Για το λόγο αυτό ελέγχεστε κύριε Πρόεδρε, τόσο εσείς όσο και η Διοίκηση στο σύνολο της. Είστε υπόλογοι για το γεγονός ότι η ομάδα που μας έφερε τόση δόξα πέρυσι, αντί να διατηρήσει τις καλές μονάδες της και να ενισχυθεί όπου πονούσε, έχει βγει στον πάγκο της διεθνούς λαϊκής αγοράς χωρίς να διαφαίνεται από πουθενά κάποιου είδους στοιχειώδης προγραμματισμός για το μέλλον της. Δε μπορεί να βγαίνει προς τα έξω πως η Διοίκηση σύρεται σε μεταγραφές απ' τον προπονητή, τον κόσμο και το τί κάνει ο "πολυμετοχικός".

Χωρίς να χρειάζεται να μπει κανείς σε ιδιαίτερα λεπτομερή ανάλυση, συνειδητοποιεί ότι το μέγεθος του ακατανόητου των πράξεων σας είναι κάτι το εντυπωσιακό. Εν τάχει :

- Ο Σόλιντ ήρθε υποτίθεται για να μας φέρει την ευρωπαϊκή καταξίωση κι αντί αυτού έφερε την πλήρη ευρωπαϊκή απαξίωση μετατρέποντας το Καραϊσκάκη σε κέντρο διερχομένων. Αυτόν τον στηρίξατε ενώ ήταν πασιφανές πως απέτυχε στους στόχους που θέσατε.

- Την ίδια χρονιά πανηγύριζαν όλοι οι κύκλοι για το γεγονός πως οι μεταγραφές έγιναν νωρίς. Μόλις έφυγε ο Σόλιντ γυρίσαμε πάλι στα παλιά και το παλιό σύστημα, του «δε βιαζόμαστε».

- Όταν πήρατε το Λεμονή είπατε πως θέλετε να βγάλει ο Ολυμπιακός έναν προπονητή απ’ τα σπλάχνα του και πως θα τον στηρίξετε. Σε μια χρονιά που η ομάδα έφερε τόσους καινούριους παίκτες, υπήρξαν τόσοι τραυματισμοί, έπαιξαν τόσοι «πιτσιρικάδες», αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν μέσα σε όλους τους στόχους της (εν αντιθέσει με τους άλλους δύο βασικούς της διεκδικητές) και παράλληλα έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλά, η στήριξη σας μεταφράστηκε σε αποπομπή του, επειδή «κινδύνευε» το πρωτάθλημα. Λες και έχει κάνει συμβόλαιο ο Ολυμπιακός ότι κάθε χρόνο θα το παίρνει ή λες και στα 83 χρόνια ζωής του έχει 83 πρωταθλήματα.

- Eίπατε πως θα δώσετε βάση στις ακαδημίες. Απομακρύνατε όμως τον ένα άνθρωπο απ’ το επιτελείο του Σόλιντ που απέδωσε έργο, αυτόν που τους έδωσε νέα πνοή (Βερμιούλεν).

- Τον Λούα Λούα τον διώξατε με αιτιολογία τον χαρακτήρα του. Αυτό θα ήταν απολύτως λογικό εάν δεν είχαν περάσει απ’ τον Ολυμπιακό τόσοι και τόσοι που έκαναν πολλά περισσότερα και ουδέποτε τραβήχθηκε κανενός το αυτί. Μήπως όμως ήταν άλλος ο λόγος?

- Να αναφέρουμε μήπως την «στήριξη» που εδόθη σε τόσους και τόσους προπονητές απ’ την πρώτη απομάκρυνση του Μπάγεβιτς και μετά? Όλοι ήταν άχρηστοι?

- Να αναφέρουμε μήπως την κάκιστη συμπεριφορά σε τόσους και τόσους παίκτες που τίμησαν την ερυθρόλευκη? Να αναφέρουμε μήπως ονόματα όπως Ζέτεμπεργκ, Γιαννακόπουλος, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Ριβάλντο, κλπ? Άξιζαν τέτοιο τέλος?

- Να σας θυμίσουμε ότι πολλά χρόνια πριν είχε ειπωθεί ένα τσιτάτο για «ευρωπαϊκή καταξίωση εντός 5ετίας»? Ή μήπως τα τόσα άλλα τσιτάτα ανά τα χρόνια από μέρους της Διοίκησης, τα οποία όμως παρέμειναν τσιτάτα και ποτέ δεν έγιναν έργα? Κι αν η ανυπαρξία των βασικών μας αντιπάλων στο ελληνικό πρωτάθλημα αποτελούσε λάδι στο κοχλάζον νερό, φέτος κατά πως φαίνεται η ζωή όλων μας θα γίνει πολύ δύσκολη κι ίσως να τελειώσει κι αυτή η καραμέλα.

Θεωρείτε τον κόσμο του Ολυμπιακού μειωμένης αντίληψης, αγράμματο, αμνήμονα? Απατάσθε κύριοι και τα άνωθεν ήταν μόνο ένα ελάχιστο δείγμα απόδειξης αυτού. Και μην αυταπατάσθε από τα διαρκείας που επωλήθησαν. Δεν αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στις ενέργειες σας. Να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος δεν αντέχει να βιώσει και στο ποδόσφαιρο την εγκατάλειψη και την απαξίωση την οποία φέρατε στο ένδοξο τμήμα μπάσκετ του συλλόγου. Ο ίδιος το δοξάσατε και δεν το ξεχνούμε αλλά μέχρι εκεί : Όσο υπεύθυνος είστε για την άνοδο, άλλο τόσο είστε και για την πτώση και δημιουργία της παντοδυναμίας του ΠΑΟ την οποία ματαίως προσπαθούν με φιλότιμες πραγματικά προσπάθειες να σπάσουν τα τελευταία χρόνια οι Αγγελόπουλοι.

Οι δικαιολογίες έχουν στερέψει : Δε μπορεί να παίρνουν οι Τούρκοι καλούς παίκτες και εμείς να λέμε ότι «στην Ελλάδα καλοί παίκτες και προπονητές δεν έρχονται». Δε μπορεί να φέρνει ο ανύπαρκτος από τίτλους Παναθηναϊκός παίκτες (αλλά και προπονητές τα τελευταία χρόνια) κι εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Δε μπορεί πέρυσι οι Ίβιτς και Λεμονής να πείθουν τόσους και τόσους και φέτος που υποτίθεται βάλαμε καλύτερους στη θέση των δύο και έχετε αναλάβει ο ίδιος προσωπικά, να μην έρχεται κανείς. Δε μπορεί ακόμη και ο ΠΑΟΚ να καταφέρνει να φέρει παίκτες κι εμείς όχι. Δε μπορεί εν τέλει να σπαταλούν οι Αγγελόπουλοι δισεκατομμύρια στο μπάσκετ φέρνοντας ακόμη και εν ενεργεία νεαρό παίκτη του NBA αλλάζοντας τον παγκόσμιο μεταγραφικό χάρτη και στο ποδόσφαιρο να έχουμε περίοδο ισχνών αγελάδων και τα ονόματα που ακούγονται να είναι κάτι δανεικοί (την πολιτική των οποίων απορρίπτατε μετά βδελυγμίας και οικτίρατε άλλες ομάδες που προχωρούσαν βάσει αυτής) και κάποιοι πολύ αμφιβόλου αξίας.

Εάν θεωρείτε πως δεν αντέχετε πλέον να «τρέχετε» τον Ολυμπιακό, βρείτε διάδοχη λύση. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη σας και θα κρίνει το πώς θα γραφτεί το όνομα σας στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το ποδόσφαιρο, το ιστορικό ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού που τον έκανε Θρύλο, απαξιωμένο μπάσκετ δε θα γίνει. Πέτρινα χρόνια ζήσαμε ήδη, δεν θέλουμε κι άλλα.

Ήδη, η ζημιά έχει γίνει : Ένας καλός ξένος προπονητής εμφανίζεται στην τηλεόραση απελπισμένος κάτι το οποίο είναι άκρως εξευτελιστικό για το Σύλλογο. Για το λόγο αυτό, ανασκουμπωθείτε, σοβαρευτείτε και επιτελέστε οι διοικούντες το έργο σας παρέχοντας όλα τα απαραίτητα στον άξιο αυτόν άνθρωπο για να δημιουργήσει μια καλή ομάδα.

Μετά τιμής,

www.thrylos-fans.net

(η λίστα των υπογραφόντων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου)

ΥΓ1
Δε θέλουμε "δωράκια" κύριε Κόκκαλη όπως σας ζητούν οι άσχετοι με το αντικείμενο που προφανώς θέλουν να πουλήσουν εκδούλευση. Θέλουμε να δημιουργήσετε τους θεσμούς εκείνους οι οποίοι θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού όποια και να είναι τα μέλη της Διοίκησης. Να υπάρχει ξεκάθαρη και σταθερή πολιτική με βάθος χρόνου. Διότι η αγάπη στο "παιδί" σου δεν αποδεικνύεται από το πόσα ποδήλατα και μπάλες του πήρες αλλά απ' το αν του έδωσες τα σωστά εφόδια ώστε να περπατάει και να αντιμετωπίζει μόνο του επιτυχώς τις δυσκολίες της ζωής ακόμα κι όταν δε θά 'σαι εσύ δίπλα του.

ΥΓ2
Θα μας επιτρέψετε μία τελευταία ερώτηση : Πόσα έσοδα είχε πέρυσι η ΠΑΕ? Πόσα έξοδα? Ποιά είναι η οικονομική της κατάσταση μετά από μιάμιση περίπου δεκαετία διαχείρισης της από εσάς? Το πρόσημο είναι θετικό? Αν ναι γιατί δεν γίνονται σωστές κινήσεις που θα την ανεβάσουν επίπεδο? Το πρόσημο είναι αρνητικό? Αν ναι γιατί είναι αρνητικό?


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.