Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"ΑΡΩΜΑ" ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Ελλάδα υποτίθεται ότι είναι χώρα με καλή μπασκετική ιστορία στην Ευρώπη τόσο σε ομαδικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Όπερ το επίπεδο του μπάσκετ μας είναι αρκετά υψηλό. Αυτό μας το αναγνωρίζουν πολλοί λαοί.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τους διοικούντες και την οργάνωση των Ελληνικών Διοργανώσεων.

Το Σαββάτο 11.10.2008 δυστυχώς ή ευτυχώς, ξεκίνησε το νέο πρωτάθλημα για την σεζόν 2008-2009.
Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής είναι ο κ. Οικονομίδης προστατευόμενος των κκ. Βασιλακόπουλου και αδελφών Γιαννακόπουλων.

Επί της προεδρίας του κ. Οικονομίδη το ελληνικό μπάσκετ παρόλο τους οποιουσδήποτε επενδυτές των τελευταίων χρόνων είχε οδηγηθεί σε μαρασμό (το κακό είχε ξεκινήσει λίγο πιο πριν, αλλά ο κ. Οικονομίδης το παράκανε). Από την χρυσή δεκαετία του 90 όπου υπήρχαν όχι μία και δυο ομάδες σε υψηλό επίπεδο αλλά 5-6 φτάσαμε να υπάρχει μία και με πλάτες από παντού. Το υψηλό επίπεδο διαιτησίας έχει πέσει αρκετά χαμηλά. Γενικώς η χρονική περίοδος 2000-2005 είναι από τις πιο μαύρες περιόδους στο ελληνικό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα.

Μέχρι που εμφανίστηκαν οι επιτυχίες της Εθνικής με καθοδηγητή τον τωρινό προπονητή μας και διάφοροι σοβαροί επενδυτές (με πρώτους τα αδέρφια Αγγελόπουλους και ακολουθούν Λιανός, Βωβός, Δρόσος κ.λπ.) για να μας βγάλουν από την αφάνεια που είχαμε πέσει και να δώσει μια αίγλη στο άτυχο πρωτάθλημα της Α1.

Αντιθέτως οι διοικούντες του πρωταθλήματος παραμένουν ίδιοι χρόνια τώρα. Και από το 2005 σε αντίθεση με τα αγωνιστικά και τα διοικητικά των ομάδων που προαναφέραμε δεν έγινε ούτε ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση του. Μάλλον περισσότερο βήματα προς τα πίσω γίνονται!

Τον τελευταίο μήνα ειδικά έχουν συμβεί όλα τα τραγικά που έχουν συμβεί μέσα σε μια δεκαετία στο ελληνικό πρωτάθλημα και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

1. Οι κινητοποιήσεις των παικτών - οι οποίες υπάρχουν χρόνια απλώς φέτος ήταν το αποκορύφωμα με το διαφαινόμενο λοκ άουτ - που αφορά το μέλλον τους και την κάλυψη των συναδέλφων τους σε μικρότερες κατηγορίες (γιατί το μπάσκετ δεν είναι μόνο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και γενικώς η Α1) αντιμετωπίστηκαν με άσχημο τρόπο από τα φερέφωνα των διοικούντων. Φτάσανε στο σημείο να κατηγορούνε ότι ένας από τους φταίχτες και υποκινητές είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ο οποίος είναι και πρόεδρος της ένωσης προπονητών Ελλάδος για τις κινητοποιήσεις για να δικαιολογήσουν την δική τους ανικανότητα να βρούνε λύση στα αιτήματα των παικτών.

2. Τα έσοδα της διοργάνωσης είναι μηδαμινά. Δεν υπάρχει τμήμα Marketing στον ΕΣΑΚΕ όπως υπάρχει σε άλλες χώρες (Ισπανία). Αυτό φάνηκε όταν μισό μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος οι μικρές ομάδες (και κάποιες οικονομικά ανίσχυρες) που συμμετέχουν απείλησαν ότι δεν θα συμμετέχουν γιατί δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη και ο ΕΣΑΚΕ δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν μίνιμουμ έσοδα για τις τηλεοπτικές καλύψεις (όπου στον επαγγελματικό αθλητισμό τα τηλεοπτικά συμβόλαια αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς πόρους των επαγγελματικών εταιριών).
Επίσης ο ΕΣΑΚΕ δεν έχει φροντίσει και για άλλους χορηγούς οι οποίοι θα του προσφέρουν σημαντικά έσοδα όπερ λύσεις για προβλήματα οικονομικής φύσης ή χρήματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Αλλά βέβαια όταν εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα η λύση είναι μία. Ότι αυτός που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον ΕΣΑΚΕ - Πολιτεία, εκάστοτε ΚΑΕ κ.λπ.-!!! Που είναι και τι κάνει η κεντρική διαχείριση λοιπόν για λύσεις;

3. Αντίθετα προφανώς σημαντικός λόγος συμβουλίου και ψηφοφορίας είναι που θα παίξει ο Ολυμπιακός με το Αιγάλεω.
Ενώ είχε συμφωνηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα το ματς να γίνει στο μπασκετικό γήπεδο Ολυμπιακών προδιαγραφών στο Ελληνικό γίνεται νέα ψηφοφορία ώστε να μην γίνει αλλαγή έδρας πάλι και το ματς να διεξαχθεί στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω χωρητικότητας 1.200 οπαδών -αν και αμφιβάλλω αν χωράει και τόσους).
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι εξής αντιπρόσωποι:
των ΚΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Κολοσσού Ρόδου και των νεοφώτιστων Τρικάλων και του προέδρου του ΕΣΑΚΕ κ. Οικονομίδη.

Και εδώ δημιουργούνται 2 θέματα που πάλι ο κ. Οικονομίδης αποφάσισε ή έχει αποφασίσει να μείνει αμέτοχος:

3α. Για ποιόν λόγο έχουν πάρει άδεια συμμετοχής στην Α1 ομάδες με γήπεδα "κλουβιά". Για ποιόν λόγο δεν υπάρχει ένας κανονισμός να υπάρχουν γήπεδα σύγχρονα 5-6 χιλιάδων θέσεων το μίνιμουμ ώστε να μην σιχαίνεται και την ζωή του ούτε ο φίλαθλος που θα αποφασίσει να παρακολουθήσει ματς στα τωρινά γήπεδα αλλά ούτε και οι τηλεθεατές που βλέπουν το ματς από το σπίτι τους και νομίζουν ότι είμαστε στα 80’s.

3β. Από την στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής σε ένα καλύτερο και μεγαλύτερο γήπεδο γιατί το έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία; Tι συμφέροντα υπήρχαν;
Αν το ματς διεξαγόταν στο Ελληνικό, όπως είχε συμφωνηθεί νωρίτερα- θα υπήρχαν τα εξής πλεονεκτήματα:
- Μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου
- Μεγαλύτερα έσοδα για το Αιγάλεω (μια από τις οικονομικά ανίσχυρες ΚΑΕ)
- Παρουσίαση όμορφης εικόνας γηπέδου-κόσμου-οργάνωσης στους ανταποκριτές των NY Times και του ESPN δύο εκ των μεγαλύτερων ΜΜΕ στην Αμερική που ήρθαν για να καταγράψουν τα νέα για τον Τσίλντρες και του τι συμβαίνει στην Ελλάδα την οποία τόσο πολύ συζητήσανε μετά την επίτευξη της μεταγραφής το καλοκαίρι. Δηλαδή θα υπήρχε καλύτερη διαφήμιση του Ελληνικού πρωταθλήματος το οποίο μόνο οφέλη θα είχε στο απώτερο μέλλον.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ έδωσε το δικαίωμα ψήφου (γιατί λογικά ως πρόεδρος μπορούσε να μην θέσει το θέμα καν σε ψηφοφορία για το καλό του αθλήματος και αφού έχει ήδη εγκριθεί η αλλαγή έδρας από τον ΕΣΑΚΕ ) για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά της ευθύνης του στους αντιπροσώπους των ομάδων της επιτροπής του ΕΣΑΚΕ, οι οποίες όμως όπως παραθέτω ψήφισαν βασιζόμενες σε προσωπικά συμφέροντα και όχι τι είναι καλύτερο για το άθλημα. Δηλαδή:
Ο Παναθηναϊκός σε μια κίνηση κομπλεξισμού και ένδειξης κατώτερων ανθρώπων αντί να ψηφίσουν υπέρ ψήφισαν κατά μήπως και το Αιγάλεω δυσκολέψει τον Ολυμπιακό! Προφανώς δεν τους νοιάζει ούτε αυτούς η ανάπτυξη του αθλήματος αλλά πώς θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Και αυτό κάποιοι θέλουν να μας το πουν ως υγιή ανταγωνισμό!
Οι άλλοι δύο ψηφοφόροι ήταν όμως η έκπληξη της ημέρας.
Τα νεοφώτιστα Τρίκαλα και ο Κολοσσός Ρόδου ομάδες δίχως την μεγάλη προϊστορία στο ελληνικό μπάσκετ επικαλούμενες έννομο ενδιαφέρον αποφάσισαν να καταψηφίσουν την αλλαγή έδρας για μια αγωνιστική του Αιγάλεω.
Τα οποία Τρίκαλα και Κολοσσός μαζί με το Αιγάλεω και 2-3 ακόμα ομάδες ανήκουν στις ομάδες οι οποίες είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα που αναφέρω στο #2 με τις τηλεοπτικές στέγες για φέτος. Δηλαδή με το έτσι θέλω αποφάσισαν να εμποδίσουν το Αιγάλεω να έχει παραπάνω έσοδα και κατάφεραν να ρίξουν και άλλο στο βούρκο το ελληνικό πρωτάθλημα με την απόφαση τους σε όλους τους τομείς. Όταν πριν από ένα μήνα ζητούσαν λύση από την Πολιτεία και από την ΕΡΤ για να διασφαλιστούν οικονομικά. Η διπροσωπία κάποιων ανθρώπων σε όλο το μεγαλείο της!

Και όπως είπαμε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ συνεχίζει να παραμένει αμέτοχος στα τεκταινόμενα!

4. Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αποφασίστηκαν οι νέοι παρακάτω διαιτητικοί κανόνες:
α) Μπρος - πίσω
Για να θεωρήσει ο διαιτητής ότι ο παίκτης πέρασε το μισό γήπεδο (άρα, αν η μπάλα βρεθεί στο πίσω μέρος, ή πατήσει τη γραμμή του κέντρου, χρεώνεται με "μπρος - πίσω"), θα πρέπει να έχει πατήσει και με τα δύο πόδια μπροστά και να έχει ακουμπήσει και την μπάλα στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Δηλαδή, μπορεί ένας παίκτης να βρίσκεται όλος μπροστά, αλλά να σκάει την μπάλα πίσω από τη γραμμή.
β) Αντιαθλητικό φάουλ
Όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι πλέον και στο μπάσκετ όταν ο παίκτης βρίσκεται σε προφανή θέση για καλάθι, ο τελευταίος αμυντικός θα πληρώσει πολύ ακριβά την προσπάθειά του να τον ανακόψει αντικανονικά. Σε τέτοια περίπτωση ο αμυντικός θα χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ, όπερ σημαίνει δύο βολές και η μπάλα απ' έξω για την ομάδα που επιτίθεται.
γ) Βήματα
Μέχρι πρότινος όταν ένας παίκτης έκανε βουτιά στο παρκέ για να πιάσει την μπάλα χρεώνονταν με βήματα; Ο κανονισμός άλλαξε κι έτσι ο παίκτης μπορεί να συρθεί στο παρκέ, χωρίς να χρεωθεί με παράβαση.
δ) Προστασία
Πολλοί ψηλοί όταν μαζεύουν το ριμπάουντ, χρησιμοποιούν τους αγκώνες τους για να προφυλάξουν τη μπάλα. Πλέον αν το κάνουν αυτό θα χρεώνονται με τεχνική ποινή. Αν μάλιστα το κάνουν και χτυπήσουν τον αντίπαλο τους με τους αγκώνες, τότε θα χρεώνονται με αντιαθλητικό.

Μέχρι που ήρθε η παραφωνία του ΕΣΑΚΕ. Όταν σε όλη την Ευρώπη θα παίζεται το παιχνίδι με τους νέους κανόνες ο ΕΣΑΚΕ με το έτσι θέλω πάλι αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον παρακάτω νέο κανονισμό:

ε)
Το ημικύκλιο της Ευρωλίγκα.

Όπως και στα ματς του ΝΒΑ, έτσι και σε αυτά της Ευρωλίγκα θα υπάρχει ένα ημικύκλιο, όπου ο επιθετικός δεν θα χρεώνεται με φάουλ, ακόμα και αν ο αμυντικός στηθεί και τον περιμένει να πέσει επάνω του. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να είναι ευεργετική για παίκτης όπως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, στον οποίο χρησιμοποιούσαν συχνά αυτό το "τρικ" για να τον περιορίσουν μέσα στη ρακέτα.

Για ποιον λόγο μπορεί να μας πουν οι διοικούντες του ελληνικού μπάσκετ δεν θα παίζετε το μπάσκετ όπως θα παίζετε στην Ευρώπη; Αν και μπορούμε να φανταστούμε ότι πάλι κάποια άλλα συμφέροντα επηρέασαν και αυτήν την απόφαση!

5. Και προχτές μπήκε το κερασάκι στην τούρτα.
Η ΚΑΕ Καβάλα - πρώην ΚΑΕ Πανόραμα- δεν αδειοθετήθηκε από την Πολιτεία γιατί δεν παρουσίασε τα απαιτούμενα έγγραφα συμμετοχής της στο πρωτάθλημα ως όφειλε.
Όλο το καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί θέμα (με την Δάφνη να διεκδικεί την θέση) για αυτήν την συγχώνευση μέχρι που ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να πάρει θέση και να συμπεριλάβει στη λίστα των συμμετεχόντων ομάδων την Καβάλα.

Και όταν μια μέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος σκάει η βόμβα από την Πολιτεία ο κ. Οικονομίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ειλικρινά ντρέπομαι για αυτό που έγινε», σχολίασε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis στη Θεσσαλονίκη και συνέχιζε: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με τις δεδομένες συνθήκες είναι να αναβάλλουμε το παιχνίδι. Η έλλειψη έμπειρων στελεχών δημιούργησε πρόβλημα κι έδωσε αφορμή για να φτάσουμε ως εδώ. Βρήκαμε ένα ωραίο πρόσχημα ώστε να δίνουμε αναβολές στα παιχνίδια». Ο κ. Οικονομίδης μάλιστα άφησε και αιχμές για όλους όσοι… «ενδιαφέρονται για το πρωτάθλημα, μόνο όταν πρέπει να βγουν φωτογραφίες στις καλές στιγμές». Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ωστόσο, απέφυγε να αποδεχτεί οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι… «Ο ΕΣΑΚΕ είναι η διοργανώτρια αρχή και κάνει ότι του λένε!! Η λίγκα δεν έχει καμία ευθύνη εάν δεν ξέρουμε στις 12 το μεσημέρι ποιος θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα».

Κοινώς πάλι αμέτοχος με δικαιολογίες οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σοβαρές!

Το πρωτάθλημα της Α1 συνεχίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά με 13 ομάδες και η Α2 πρέπει να διεξαχθεί με 17! Και για αυτό κατά τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ ευθύνη έχουν οι διοικούντες της Καβάλας και η Πολιτεία! Και λύση δεν φαίνεται να υπάρχει...


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ να δηλώνει αμέτοχος σε όλα αυτά που συνέβησαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος –αλλά και παλαιότερων σφαλμάτων- και να αποποιείται των ευθυνών του μήπως η καλύτερη λέξη που περιγράφει τις κινήσεις του αλλά και τον ίδιο τον κ. Οικονομίδη είναι η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του να διοικήσει και να υπηρετήσει το ελληνικό μπάσκετ από μια πολύ σημαντική θέση; Μήπως πρέπει επιτέλους οι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Να προστατεύσουν επιτέλους τις ομάδες τους, τις επενδύσεις τους από ανίκανους ανθρώπους να διοικήσουν. Να πάψουν να ακούνε υποσχέσεις ή να κάνουν συμφωνίες μα άτομα που δεν προσφέρουν στο άθλημα! Είναι κρίμα την δουλειά παικτών και κάποιων παραγόντων να την καταστρέφει ο κ. Οικονομίδης και οι υπόλοιποι που διοικούν από σημαντικά πόστα το Ελληνικό Μπάσκετ!


Και το αστείο είναι ότι με τόσα τραγελαφικά εκτός του ότι δηλώνει αμέτοχος δεν καταλαβαίνει ότι υπό την διοίκηση του έχουν συμβεί όλα αυτά και αντί να παραιτηθεί της θέσης του για να σώσει την οποιαδήποτε φήμη του, δεν δέχεται να αποχωριστεί της θέσης εξουσίας που κατέχει στην οποία επανεξελέγη πριν από 2 μήνες για άλλα 2 χρόνια δίχως αντίπαλο λόγω της απόσυρσης του προέδρου του Πανιωνίου από την διεκδίκηση της προεδρίας. Κοινώς άλλος ένας ερωτευμένος με την εξουσία, μην υπολογίζοντας την κατάντια που έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση του Ελληνικού πρωταθλήματος και το Ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.


Τουλάχιστον δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι οι παράγοντες των ομάδων ( κυρίως ) θα ξυπνήσουν και θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελληνική Καλαθοσφαίριση και ένα καλύτερο πρωτάθλημα και να ορίσουν άτομα ικανά να διοικήσουν! Επίσης όλοι ελπίζουμε να αποφύγουν στο μέλλον κινήσεις όπως αυτές των τελευταίων ημερών από Καβάλα, Παναθηναϊκό, Κολοσσό Ρόδου και Τρίκαλα. Γιατί πάνω από όλα το Μπάσκετ είναι παιχνίδι!


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.