Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Με υπομονή στο Final-4!!! Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 75-78

Ήταν το 1999 όταν για τελευταία φορά η μπασκετική ομάδα του Ολυμπιακού είχε συμμετάσχει στο Final-4 της Ευρωλίγκας. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. Να ανήκει στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να κάνει όνειρα για κάτι παραπάνω. Κοινό σημείο των δέκα αυτών χρόνων η χώρα διεξαγωγής του Final-4 η Γερμανία. Εκεί θα συναντήσει τον αιώνιο αντίπαλο παναθηναϊκό.

Στο "Βισταλέγκρε" της Μαδρίτης ο Ολυμπιακός δεν έδειξε ξανά το κακό του πρόσωπο όπως πριν από δύο ημέρες και οι παίκτες έπραξαν αυτό που είχαν υποσχεθεί. Τι είχαν υποσχεθεί; Ότι η πρόκριση θα γινόταν δική τους στην Μαδρίτη και το πέμπτο ματς στο ΣΕΦ δεν θα χρειαζόταν ποτέ. Και το έπραξαν με μπροστάρη τον Γιάννη Μπουρούση που έπαιξε και για τον τραυματία Νίκολα Βούισιτς, και με τον Ζόραν Έρτσεγκ (παίκτη με "κρύο αίμα") ο οποίος με 7 πόντους στα τελευταία λεπτά "καθάρισε" τον αγώνα και έδειξε ποια ομάδα από τις δύο θα είναι στο Βερολίνο!

Η ομάδα μας ξεκίνησε τον αγώνα με τους Τεόντοσιτς, Χαλπέριν, Τσίλντρες, Πρίντεζη και Μπουρούση. Φάνηκε από την αρχή ποια ομάδα ήθελε να επιβάλλει τον ρυθμό της, παρά τα πρώτα δύο τρίποντα της Ρεάλ που δεν επηρέασαν τους παίκτες μας και παίζοντας ορθολογικά και εφαρμόζοντας όσα τους είχε ζητήσει ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Ολυμπιακός κατάφερε στο τέλος της πρώτης περιόδου να προηγείται με 16-20.

Το δεύτερο δεκάλεπτο δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής μας χρειάστηκε να ξεκουράσει τον Μπουρούση και με την απουσία του τραυματία Βούισιτς έβαλε τον Ίαν Βουγιούκα ο οποίος τα βρήκε δύσκολα απέναντι στους ψηλούς του Ολυμπιακού και φάνηκε να αποσυντονίζει τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα η Ρεάλ να ισοφαρίζει τον αγώνα 22-22 και βλέποντας την Ρεάλ να αναθαρρεί ο προπονητής μας έβαλε ξανά τον Μπουρούση στον αγώνα, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει τα πατήματά του και η Ρεάλ τρέχοντας με αντεπιθέσεις κατάφερε να χτίσει μια διαφορά που έφτασε το +10 (41-31) λίγο πριν το τέλος ενώ το σκορ ημιχρόνου διαμορφώθηκε στο 41-33.

Στην συνέχεια ο Ολυμπιακός με κύριους εκφραστές τους Μπουρούση (ο οποίος έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό με 25 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 τάπες, 2 ασίστ) και τον Τσίλντρες σε άμυνα και επίθεση άρχισε να μειώνει την διαφορά η οποία έφτασε στον πόντο (49-48) τρία λεπτά πριν το τέλος, με την τελική διαφορά της τρίτης περιόδου να διαμορφώνεται στο +4 για την Ρεάλ (58-54) ύστερα από δύο εύστοχες βολές του Γκρίρ.

Η τέταρτη περίοδος ήταν η καλύτερη για την ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός άρχισε αμέσως την αντεπίθεση του ύστερα από μια εντυπωσιακή τάπα στον Τόμας από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο και κατάφερε με τρίποντο του Γκρίρ στο 8ο λεπτό να προηγηθεί με ένα πόντο (59-60). Η Ρεάλ όμως έδειξε να μην τα παρατά. Πήρε ξανά το προβάδισμα ύστερα από 3 βολές του Μπούλοκ και με ακόμα ένα ελεύθερο τρίποντο του ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες του Ολυμπιακού να κατακτήσει το προβάδισμα η Ρεάλ προηγήθηκε 65-60.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο προπονητής μας κάλεσε τάιμ άουτ για να δώσει εντολές στους παίκτες του και να παγώσει τον ρυθμό της Ρεάλ ώστε να μην ξεφύγει άλλο στο σκορ Μετά το τάιμ άουτ ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τους δύο Αμερικάνους του. Αρχικά από τον Τσίλντρες με εύκολο λέι άπ και ύστερα από τον Γκρίρ με διείσδυση. Εκεί άρχισε να μιλάει το κρύο αίμα και η ψυχραιμία ενός παίκτη που δεν είχε φανεί μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Ζόραν Έρτσεγκ δίνοντας τις δικές του μάχες κάτω από την ρακέτα και στις δυο μεριές του γηπέδου βοήθησε τον Μπουρούση να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην νίκη και στο Final-4. Με δύο βολές έκανε το σκορ 65-66 με την Ρεάλ να απαντάει άμεσα και να κάνει το σκορ 67-66. Ο Μπουρούσης όμως με προσωπικό καλάθι ξαναέβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό όμως για λίγο γιατί στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Μπούλοκ με τρίποντο έκανε το σκορ 70-68. Ο Έρτσεγκ όμως κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα φάουλ και αφού έβαλε και τις δύο βολές έκανε το 70-70 λίγο πριν μπούμε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης!

Ύστερα από μια καλή άμυνα ο Ολυμπιακός με εντυπωσιακό transition κατάφερε να βγάλει αμαρκάριστο τον Ερτσεγκ για σουτ τριών πόντων στο οποίο κατάφερε και ευστόχησε ο νεαρός Σέρβος. Κάπου εκεί φάνηκε ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να τσεκάρει το εισιτήριο του για το Βερολίνο. Ο Γκρίρ με βολές έκανε το 70-75 και όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει με το χρονόμετρο να δείχνει ότι χρειάζονται 24 δευτερόλεπτα. Όμως στην αρχή ο Λούλ για την Ρεάλ μείωσε στους τρεις Ο Μπουρούσης έγινε αποδέκτης της μπάλας στην επαναφορά και με βολές έκανε το 72-77 με 18" να απομένουν. Όμως στην συνέχεια ο Βαν ντε Σπίγκελ (με αμφισβητούμενο γκολ-φάουλ) κατάφερε να μειώσει στους δύο πόντους και ο Μπουρούσης είχε τεθεί εκτός αγώνα με 5 φάουλ. Ο Γκρίρ που έγινε αποδέκτης της μπάλας για την τελευταία επίθεση κέρδισε το φάουλ στα 6" και με 1/2 βολές έκανε το 75-78 το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκόρ αφού στην τελευταία άμυνα, ο ειδικός του είδους Παναγιώτης Βασιλόπουλος πήρε το "πορτοφόλι" του Μπούλοκ εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες είχαν οι Μαδριλένοι έστω για ισοφάριση του αγώνα!

Έτσι ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικυρώσει το εισιτήριο του για το Final-4 του Βερολίνου όπου στον ημιτελικό όλοι ευχόμαστε απέναντι στον παναθηναϊκό να ξυπνήσουν μνήμες του παρελθόντος (Τελ-Αβίβ, Σαραγόσα).

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 41-33, 58-54, 75-78

Ρεάλ Μαδρίτης (Πλάθα): Γουίνστον 9, Ρέγες 12 (4/12δίπ., 4/4β., 10ρ., 4λ.), Βαν ντεν Σπίγκελ 9, Μουμπρού 3, Ερβέλ 5 (7ρ.), Μάσεϊ 8, Μπούλοκ 19 (2/18δίπ., 3/10τρίπ. 6/6β., 3λ.), Γιουλ 3 (1τρίπ., 4ασ.), Λόπεθ 4 (5ασ.), Τόμας 3

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (2ασ., 3λ.), Τσίλντρες 7 (7ρ.), Μπουρούσης 25 (9/11δίπ., 7/9β., 6ρ., 3κοψ.), Χαλπερίν 10 (2), Γκριρ 12 (1), Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9 (5ρ.), Τεόντοσιτς, Πάργκο (0/1δίπ., 0/2τρίπ., 3λ.)

Σχολιάστε την πρόκριση της ομάδας μας στο Final-4 του Βερολίνου στο πιο φιλόξενο φόρουμ των οπαδών του Ολυμπιακού!!!

Δηλώσεις:

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Πριν έρθουμε εδώ, ξέραμε ότι η Ρεάλ είναι πολύ καλή ομάδα και στην έδρα της έχει χάσει μόνο από την ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα και άλλο ένα ματς στην παράταση στην ισπανική λίγκα. Της αρέσει να τρέχει και εμείς είχαμε σεβασμό στον τρόπο που παίζει. Στο πρώτο παιχνίδι κάναμε τη μισή δουλειά, στο δεύτερο ημίχρονο. Σε αυτό το ματς είχαμε περισσότερη συγκέντρωση και αυτό που θέλαμε κυρίως να έχουμε καλές επιστροφές. Αυτό το παιχνίδι ήταν διαφορετικό, είχαμε καθαρό μυαλό, παίξαμε το παιχνίδι που αποφασίσαμε, είχαμε συγκέντρωση, παίξαμε σωστά. Συγχαρητήρια στους παίκτες, οι οποίοι, παρότι χάσαμε τον Νίκολα πριν από το πρώτο ματς εδώ στη Μαδρίτη, έναν παίκτης που είναι σημαντικός στο παιχνίδι μας, αγωνίστηκαν με συγκέντρωση»
«Η συμμετοχή στο Final Four είναι ένα μεγάλο βήμα για τον Ολυμπιακό. Χτίσαμε τον χαρακτήρα μας κατά τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι να φτάσουμε στο Βερολίνο. Στην αρχή της σεζόν ήρθαν σπουδαίοι παίκτες και θέλαμε να δημιουργήσουμε μία σπουδαία ομάδα. Τώρα τα παιδιά έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Είναι μεγάλη τιμή για τον Ολυμπιακό, είναι όμορφο συναίσθημα να προσπαθείς για κάτι περισσότερο στο μέλλον. Για κάτι παραπάνω. Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού αξίζουν περισσότερα από τη συμμετοχή στο Final Four, αγαπούν την ομάδα και κάνουν τα πάντα γι' αυτή. Το αξίζουν και οι οπαδοί και όσοι εργαζονται στην ομάδα».
«Αν είσαι παίκτης, ζεις το μπάσκετ με πάθος και θέλεις μερικές φορές να κάνεις τα πάντα για να κερδίσεις. Ήθελε να πει κάτι στον κόσμο» εξήγησε και συνέχισε: «Εδώ ο κόσμος αγαπά το μπάσκετ, όλοι οι οπαδοί θέλουν να πιέσουν το μυαλό των παικτών, να γίνουν τρελοί, ώστε να μην είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι. Όταν ο κόσμος πάει σπίτι του και σκεφτεί το παιχνίδι, θα δώσει συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την παρτίδα».
«Ο Γιάννης (σ.σ. Μπουρούσης) είναι παίκτης του Ολυμπιακού και προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερα. Κάθε μήνα είναι και πιο βελτιωμένος. Πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει για να βελτιώνεται συνεχώς».
Τέλος, μιλώντας για τον ημιτελικό της 1ης Μαΐου στο Βερολίνο με τον Παναθηναϊκό, υπογράμμισε, πως «είναι άλλο ένα σπουδαίο παιχνίδι. Τα μεγάλα παιχνίδια βοηθούν την ομάδα να βελτιωθεί. Τέτοια μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη θέλω να παίζω».

Γιάννης Μπουρούσης: «Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, κυρίως για εμάς, από τη στιγμή που ο Νίκολα Βούιτσιτς δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Καταφέραμε να παίξουμε καλή άμυνα και να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι, σταματώντας τους περιφερειακούς παίκτες της Ρεάλ και παίζοντας πολύ καλά στο δεύτερο ημίχρονο. Η συμμετοχή στο Final Four δεν θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε»
«Θα συνεχίσουμε να παίζουμε δυνατά, κι ας είναι το πρώτο μου Final Four. Νιώθω πολύ καλά και εύχομαι να κατακτήσουμε τον τίτλο. Ακόμα και μετά από μια καλή μου εμφάνιση, στόχος ήταν πάντα να κερδίζει η ομάδα. Παίξαμε καλή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το πώς έπαιξα εγώ.

Ζόραν Έρτσεγκ: «Ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι και πολή σημαντικό για εμάς, ιδίως από τη στιγμή που στόχος μας ήταν να αποφύγουμε το πέμπτο παιχνίδι στην Ελλάδα. Βρεθήκαμε κάτω από πίεση, αλλά τα καταφέραμε. Επιτρέψαμε στον αντίπαλο πολλά εύκολα καλάθια, αλλά καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση με την εξαιρετική μας άμυνα» τόνισε ο 24χρονος φόργουορντ των Πειραιωτών και συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την εμφάνισή μου στην τελευταία περίοδο, αν και όλοι παίξαμε καλά στα τελευταία λεπτά. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Ευρωλίγκα, οπότε η πρόκριση στο Final Four αποτελεί τεράστια προσωπική ευχαρίστηση».

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Ήταν ένα σπουδαίο παιχνίδι και πολή σημαντικό για εμάς, ιδίως από τη στιγμή που στόχος μας ήταν να αποφύγουμε το πέμπτο παιχνίδι στην Ελλάδα. Βρεθήκαμε κάτω από πίεση, αλλά τα καταφέραμε. Επιτρέψαμε στον αντίπαλο πολλά εύκολα καλάθια, αλλά καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση με την εξαιρετική μας άμυνα»
«Είμαι πολύ χαρούμενος με την εμφάνισή μου στην τελευταία περίοδο, αν και όλοι παίξαμε καλά στα τελευταία λεπτά. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Ευρωλίγκα, οπότε η πρόκριση στο Final Four αποτελεί τεράστια προσωπική ευχαρίστηση».

Απο την άλλη πλευρά οι Μαδριλένοι έκαναν όνειρα να πάνε την σειρά σε πέμπτο ματς προφανώς υπολογίζοντας χωρίς τον Μπουρούση και τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού με τον Χοάν Πλάθα να δηλώνει:
«Είμαστε απογοητευμένοι. Είχαμε σχεδιάσει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και για πέμπτο παιχνίδι. Τώρα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχηθώ στον Ολυμπιακό καλή τύχη, μέχρι να ξαναβρεί στο δρόμο του ισπανική ομάδα»
«Η αναμέτρηση κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Βλέποντας την ομάδα του Ολυμπιακού, καταλαβαίνεις πως είναι συνηθισμένη να αγωνίζεται σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι η ακριβότερη ομάδα στην Ευρώπη. Είναι έμπειρη ομάδα, με παίκτες ικανούς να αντέχουν στα δύσκολα, κάτι που φάνηκε στο τέλος. Η δική μας ομάδα πρέπει να συνεχίσει να ωριμάζει και να μαθαίνει από τέτοια παιχνίδια.
»

Φελίπε Ρέγιες
: «Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι και έπρεπε να παίξουμε καλά στο τελευταίο λεπτό. Δώσαμε τα πάντα κι είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό. Ήταν μια πολύ καλή σειρά, αν και πικρή στο τέλος. Κυριαρχήσαμε για μεγάλο διάστημα, αλλά δεν μπήκαν κάποια κρίσιμα σουτ. Πρέπει να δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας και να μη παίρνουμε πράγματα ως δεδομένα απέναντι σε κανέναν αντίπαλο οποιαδήποτε στιγμή. Τώρα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στο ισπανικό πρωτάθλημα».


** Ύστερα απο αυτή την ιστορική στιγμή θέλω να πώ ένα μεγάλο αλλά και ταπεινό ευχαριστώ στους προέδρους μας τους αδερφούς Αγγελόπουλους! Τα δύο αδέρφια που πρώτα είναι φίλαθλοι της ομάδας και ύστερα πρόεδροι είδαν τους κόπους τεσσάρων σχεδόν χρόνων να ανταμείβονται και η αγαπημένη τους ομάδα να ξαναβρίσκεται στην Ελίτ της Ευρώπης! Να είστε πάντα καλά και να έχουμε και άλλες τέτοιες επιτυχίες! Η ομάδα αυτή είναι δημιουργημά σας!

*** Ο κομπλεξισμός των οπαδών αλλά και ανθρώπων της Ρεάλ φάνηκε και στο τέλος του αγώνα που σύμφωνα με αυτά που διαβάσαμε έγιναν τα εξής:

*Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος πανηγύρισαν σαν τρελοί (αγκαλιασμένοι) την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Ο Βασιλόπουλος τους έδωσε την μπάλα του αγώνα, αλλά πήγε και την πήρε ένας άνθρωπος της ασφαλείας τους γηπέδου.

*Ο Μπουρούσης και ο Παπαλουκάς μπήκαν στο στόχαστρο των Ισπανών. Ο Παπαλουκάς τους χαιρετούσε, οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγύριζαν στο παρκέ και οι Ισπανοί πετούσαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

*Αντικείμενα πετούσαν και προς τους Αγγελόπουλους, αλλά και προς την Ευγενία Γιαννάκη.

****
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες και στο προπονητικό τιμ που παρά τις όποιες αντιξοότητες συνάντησαν με όπλο την υπομονή που επισημαίνει ο προπονητής οδήγησαν την ομάδα μέχρι εδώ. Στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και στην Ελλάδα έχουν κάνει σημαντικό βήμα να εξασφαλίσουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι όφ! Όλοι μας ελπίζουμε για τα καλύτερα, γιατί το αξίζουν αυτά τα παιδιά!


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.