Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Αντίο πρώτη θέση?Μακάμπι-Ολυμπιακός 96-83

Αποστολή Τελ Αβιβ εξετελέσθη, με τον Ολυμπιακό ωστόσο να μη τα καταφέρνει τελικά στο Νόκια Αρίνα και να φεύγει ηττημένος με σκορ 96-83.Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ξεκίνησε και τελείωσε νευρικά τον αγώνα και δεν κατάφερε σε κανένα απολύτως σημείο να μπεί στη θέση του οδηγού και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη. Το ματς ήταν ουσιαστικά ένας επιθετικός μονόλογος των παικτών της Μακάμπι η οποία είχε σε εξαιρετική ημέρα τους Ελιάχου-Μπράουν-Φίσερ-Αρόγιο.Ο Ολυμπιακός από την άλλη προσπάθησε με εκλάμψεις των Τσίλντρες-Χαλπερίν και σε ορισμένα σημεία του αγώνα τον Γιάννη Μπουρούση να προσπαθεί να τους στηρίξει.

Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του ''Λαού'' έτρεχε σαν διαμονισμένη κάνοντας πράξη το δόγμα του προπονητή της Πίνι Γκέρσον.Η ευστοχία των παικτών της ήταν εξαιρετική τόσο σε ποσοστά σε δίποντα όσο και σε τρίποντα και βολές.Η άμυνα από την άλλη των ερυθρολεύκων ήταν απούσα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους αλλά και στη δεύτερη που ακολούθησε.Ο Ολυμπιακός έχοντας σε πολύ κακή ημέρα τους Γκριρ-Τεόντοσιτς-Πρίντεζη-Έρτζεγκ και Βούισιτς ήταν αδύνατο να διακδικήσει κάτι περισσότερο από μια τιμητική ήττα.Τα λάθη της ομάδας διαδέχονταν το ένα το άλλο και τα χαμένα ριμπάουντς ήταν ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε κάθε επίθεση των ισραηλινών.Παρόλα αυτά λίγο η επιθετική δυνότητα του Γιοτάμ Χαλπερίν,λίγο η ενέργεια και το πάθος του Τζος Τσίλντρες και ένα καλό τελευταίο πεντάλεπτο οδήγησαν τις δύο ομάδες με το 47-45 στα αποδυτήρια.

Πολλοί περίμεναν την εξέλιξη του αγώνα διαφορετική και τον Ολυμπιακό να πολεμάει περισσότερο στη συνέχεια.Τα πράγματα δυστυχώς εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά.Ο Ολυμπιακός του τρίτου δεκαλέπτου έμοιαζε με βάρκα που βρίσκεται σε θαλασσοταραχή.Κανένας παίκτης της ομάδας δεν έφτασε σε απόδοση σε υψηλό επίπεδο,τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντς διαδέχονταν το ένα το άλλο σε κάθε επίθεση ή άμυνα της ομάδας μας αντίστοιχα και οι ψηλοί της Μακάμπι έστησαν ένα όμορφο πάρτυ με πρωταγωνιστή και αφανή ήρωα τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Πίνι Γκέρσον.Η διαφορα δεν άργησε να φτάσει σε διψήφια νούμερα και να ξεπεράσει ακόμα και τους 15 πόντους με τον Ολυμπιακό να αδυνατεί να βρεί ουσιαστικές λύσεις.Τελικά η χαλάρωση των παικτών της Μακάμπι και κάποια εύστοχα σουτ των μέχρι εκείνη την ώρα απόντων Γκριρ και Τεόντοσις έφεραν το τελικό 96-83.

Τα δεκάλεπτα: 25-19, 47-45, 74-61, 96-83

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Πίνι Γκέρσον): Μπράουν 15 (2τρ.), Σαρπ 3 (1τρ.), Αρόγιο 20 (2τρ., 5ρ., 5ασ.), Ελιάχου 18 (8ρ.), Γκριν 2, Μπερστάιν 4, Σίμονς 3, Κάσπι 14, Φάιζερ 2, Φίσερ 15 (10ρ., 3ασ.).

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 11 (1τρ., 5ασ., 4λ.), Τσίλντρες 15 (1τρ., 5ρ.), Βούιτσιτς 5, Μπουρούσης 11 (12ρ., 4κλ.), Χαλπερίν 14 (3τρ.), Γκριρ 4, Πρίντεζης 6, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 10 (2τρ.), Σχορτσανίτης 5.

Μετά το τέλος του αγώνα ακολούθησαν δηλώσεις:

Παναγιώτης Γιαννάκης : "Οι οπαδοί της Μακάμπι είδαν την ομάδα τους να παίζει ένα όμορφο και ελεύθερο παιχνίδι. Η στατιστική δείχνει σήμερα τη διαφορά. Δείχνει ότι δεν είχαμε συγκέντρωση στην άμυνα και δεχθήκαμε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό κι από επιθετικά ριμπάουντ. Αυτή ήταν η διαφορά στο παιχνίδι. Δεν θέλω να σχολιάσω τους διαιτητές, ποτέ δεν το κάνω. Για μένα η μπάλα δεν άγγιξε το στεφάνι και γι’ αυτό πήρα τάιμ άουτ. Τα ριμπάουντ είναι ομαδική δουλειά και θέμα συγκέντρωσης. Όχι των ψηλών ή των κοντών. Η πρώτη φάση της Ευρωλίγκα θα είναι ένα καλό μάθημα για μας και όποιος έχει μυαλό μπορεί να μάθει πολλά. Ο Νίκολα και ο Γιοτάμ είναι καλοί παίκτες και καλοί χαρακτήρες. Είμαι περήφανος γι’ αυτούς, είναι ομαδικοί παίκτες και θα μας δώσουν πολλά και τώρα και στο μέλλον. Ο αθλητισμός είναι πάντα ένας τρόπος να στείλεις μήνυμα ειρήνης. Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων και το θέμα είναι ποιος θα είναι έτοιμος την κατάλληλη στιγμή".

Γιοτάμ Χαλπερίν : "Δεν παίξαμε καλά απόψε, η Μακάμπι έπαιξε υπέροχα, έλεγξε το ρυθμό κι έκανε αυτό που έπρεπε. Προπονηθήκαμε καλά γι’ αυτό το παιχνίδι, αλλά παίξαμε πολύ άσχημα. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Αθήνα και να δούμε τι πήγε λάθος. Δεν αισθάνεσαι καλά όταν το πλήθος σε αποδοκιμάζει, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε άλλα πράγματα στο μυαλό μας και να σκεφτόμαστε ότι αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες δυο εβδομάδες πρέπει να τελειώσουν. Αγαπώ τη Μακάμπι και τη χώρα, αλλά δεν μπορώ να κάτω τίποτα από το να παίζω καλά στο γήπεδο".

Πίνι Γκέρσον : "Δεν μπορώ να πω ότι είχα έξτρα κίνητρο. Ήταν πολύ σημαντικό παιχνίδι για τους φιλάθλους και το έθνος. Είμαι χαρούμενος που δώσαμε σήμερα αυτή τη χαρά στον κόσμο, όχι γιατί κέρδισα τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα. Για παράδειγμα δεν κάναμε κάποια φάουλ ενώ μπορούσαμε. Στην επίθεση ότι είχαμε σχεδιάσει το πετύχαμε κι αυτό είναι το σημαντικό. Είχαμε 16 επιθετικά ριμπάουντ, στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε μόνο δυο λάθη απέναντι σε μια πολύ καλή αμυντική ομάδα. Ήταν μια ομαδική νίκη και το κλειδί ήταν ότι εκμεταλλευτήκαμε κάποια πλεονεκτήματα που είχαμε από τον Ολυμπιακό. Θα πάμε στη Μάλαγα για να κερδίσουμε για μας και όχι για τον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε, αλλά θα πάμε για να κερδίσουμε".

Μερικές σκέψεις:

Κακή ψυχολογική ή αγωνιστική προετοιμασία?κακός αγωνιστικός προσανατολισμός ή μήπως απλά μια κακή ημέρα.

Τα αίτια της ήττας αυτής θα πρέπει να αναλυθούν και να φανούν χρήσιμα για τη συνέχεια σε ελλάδα και ευρώπη. Σε μια ομάδα όλοι μαζί πετυχαίνουν νίκες και όλοι μαζί χάνουν.Η ψυχρή λογική υπαγορεύει οτι και η ήττα είναι στο πρόγραμμα και οτι για να φτάσεις στη κορυφή είναι απαραίτητο να περάσεις και από αυτό το στάδιο.Κανείς δεν γεννήθηκε μεγάλος σε αυτό το πλανήτη και το ίδιο ισχύει φυσικά και στο μπάσκετ.Μια μεγάλη ομάδα για να γίνει μεγάλη αγωνιστικά είναι απαραίτητο να περάσει από όλα τα στάδια και οι ήττες ειναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο.Ως πότε?κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει πότε η ομάδα μας θα κάνει το ξεπέταγμα της και πότε θα είναι έτοιμη για την επίτευξη των στόχων της.Και μιας και μιλήσαμε για στόχους ας αναλύσουμε λίγο τους στόχους του φετινού Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με το μεγαλύτερο μπάτζετ της ευρώπης εντός και εκτός ελλάδος με στόχο τη κορυφή στο ελληνικό πρωτάθλημα,τη κατάκτηση του κυπέλου ελλάδος και τη συμμετοχή του στο final four του Βερολίνου.Στη πραγματικότητα όμως ο στόχος της ομάδας μας είναι ένας...να γίνει ΟΜΑΔΑ και να χτίσει για το μέλλον...κάτι που δυστυχώς δεν έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.Η επίτευξη των στόχων-τρόπαιων της ομάδας κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι αφού η απόκτηση ποιοτικών παικτών δεν αρκεί από μόνη της.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα σπουδαιότερο και πιο δύσκολο.Ο Ολυμπιακός πρέπει να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός.Παίκτες-διοίκηση-προπονητές πρέπει να έχουν μια κοινή φιλοσοφία και κοινό χαρακτήρα.Όλο αυτό που ονομάζεται ομάδα θα πρέπει να λειτουργεί και να φέρεται ομοιοτρόπως.Οι δυσάρεστες/δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συγκέντρωση,υπομονή,αυτοπεποίθηση,λογική αλλά και πολύ μυαλό ώστε ο Ολυμπιακός να καταφέρει να φτάσει ψηλά.

Πέρα από αυτό υπάρχει και αυτό που ονομάζεται ωρίμανση.Ο Ολυμπιακός ενδεχομένως ακόμα παραμένει μικρός ηλικιακά και ανώριμος και η ωριμότητα αποκτάται μόνο με τη πάροδο του χρόνου και τη κατάλληλη ανάγνωση των λαθών μέσα από την αυτοκριτική.Καθένας οφείλει στον εαυτό του αλλά και στο σύνολο να επαναπροσδιορίζει τη στάση του και να αναθεωρεί τα δεδομένα με σκοπό να γίνεται καλύτερος στο πόστο που υπηρετεί.Αυτό φυσικά προυποθέτει καθένας να έχει ένα διακριτό ρόλο μέσα στην ομάδα και η οργάνωση που ξεκινάει από τη κορυφή να φτάνει και να πλησιάζει το άριστα.

Οι στόχοι της ομάδας υπό τη μορφή τίτλων δεν γνωρίζει κανείς αν θα επιτευχθούν φέτος,του χρόνου ή σε δύο ή παραπάνω χρόνια.Ο στόχος της ομάδας σε αγωνιστικό τουλάχιστον επίπεδο έχει επιτευχθεί.Ο Ολυμπιακός αγωνιστικά θυμίζει πλέον ομάδα.Ο ένας καλύπτει τον άλλον και προσπαθεί για το σύνολο.Αυτό που μένει είναι να βελτιωθεί το οργανωτικό επίπεδο των παραγόντων της ομάδας,οι ρόλοι να γίνουν περισσότερο διακριτοί και ο Ολυμπιακός να μάθει να λειτουργεί σαν μια ψυχή,σαν ένα μυαλό σαν ένας ζωντανός οργανισμός που είναι έτοιμος να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά προκειμένου να φτάσει στη κορυφή.

Ο αγώνας όμως συνεχίζεται.Μια ήττα δεν μπορεί να οδηγεί στη καταστροφή όσο και αν μας πονάει και όσο και αν μας στοιχίζει .Ολυμπιακός δεν γίνεσαι για να έχεις τη σιγουριά του πρώτου,Ολυμπιακός γίνεσαι επειδή σου αρέσει να πολεμάς,να υπομένεις και να προσπαθείς με σκοπό τη κορυφή.Και η κορυφή είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πατηθεί ίσως όχι άμεσα αλλά στο κοντινό μέλλον...αξίζει κανείς να περιμένει για αυτή τη στιγμή ύστερα από αγώνα,σφαλιάρες αγωνιστικές,δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις.Η κορυφή τότε θα είναι ακόμα πιο γλυκιά...εγώ τουλάχιστον θα περιμένω.

Σχολιάστε τον αγώνα της ομάδας μας στο Τελ Αβίβ στο φόρουμ του trylos-fans εδώ


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.