Τελευταίοι Αγώνες: Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός - / - / Μπάσκετ: Ολυμπιακός - / - / Πόλο: Ολυμπιακός - / - / Βόλλεϋ: Ολυμπιακός - / -

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ολυμπιακός - Ξάνθη 2-1: Τελος καλό, αλλά όχι όλα καλά...

Σε ένα κατάμεστο, ως συνήθως, Γ. Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ομάδα της Ξάνθης, σε έναν αγώνα όπου πέραν των τριών βαθμών, το ερώτημα που πλανιόταν στον αέρα ήταν όχι απλώς αν η ομάδα θα φθάσει στο 14x14 εντός έδρας, αλλά αν θα τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Αχιλλέα Γραμματικόπουλου με καλό θέαμα. Γι' αυτό άλλωστε η ομάδα μας εμφανίσθηκε με μαύρο περιβραχιόνιο. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα ήταν η ξαφνική απουσία του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, λόγω προσωπικού προβλήματος (;).


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε τον αγώνα με την κλασσική ενδεκάδα των τελευταίων αγωνιστικών: Νικοπολίδης, Ντομί, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Άντζας, Πατσατζόγλου, Ντουντού, Λέτο, Γκαλέτι, Μπελούτσι, Ντιόγκο, στον γνωστό σχηματισμό 4-4-1-1.

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και ήδη από το 5ο λεπτό έβαλε την Ξάνθη στην εστία της. Οι οδηγίες του Βαλβέρδε για ασφυκτική πίεση ψηλά έκαναν τον κατά τα άλλα ικανό τερματοφύλακα της Ξάνθης να υποπέσει σε σφάλματα στις κοντινές μεταβιβάσεις του στους αμυντικούς του, με τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές μας Λέτο, Μπελούτσι και Γκαλέτι προεξάρχοντες στην εκδήλωση ταχύτατων συνδυασμών και επιθέσεων.

Πριν την συμπλήρωση του 20ου λεπτού (για πρώτη φορά μάλιστα φέτος!) στο 16' ο Λέτο άνοιξε το σκορ μετά από εκτέλεση φάουλ από δεξιά και με την παρέμβαση του Σταθάκη της Ξάνθης: 1-0! Να σημειωθεί ότι το φάουλ προήλθε μετά από επέλαση του πρώην Ξανθιώτη Τοροσίδη που ανακόπηκε με φάουλ του πρώην ερυθρόλευκου Τζωρτζόπουλου που τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

Και μετά showtime! Στο 19' ο Γκαλέτι μετά από υπέροχη κάθετη μπαλιά του Ντιόγο χόρεψε από αριστερά την άμυνα της Ξάνθης και 2-0! Είμαι σίγουρος ότι εκεί ψηλά, Γραμματικόπουλος με την παλιοπαρέα (Μουράτης, Κρητικόπουλος και σια) χαμογέλασε πλατιά...

Στο 27' η Ξάνθη που προς τιμήν της κατέβηκε στον Πειραιά για να παίξει ποδόσφαιρο και όχι κατς, μείωσε μετά από κόρνερ όπου η άμυνα του Ολυμπιακού αδράνησε και βρέθηκε ο Ζουέλα μόνος του με τον Νικοπολίδη για να μειώσει σε 2-1.

Το ματς ήταν ανοικτό, με ευκαιρίες στο 30' για τον Ολυμπιακό με σουτ του Ντιόγο που τυχαία αποκρούσθηκε από τον Ζουέλα για να πάει η μπάλα λίγο άουτ και στο 31' και το 34' για την Ξάνθη. Αποτελεί όμως μυστήριο πως έχασε ο Ντιόγο το γκολ μόνος του με τον Γκσπούρνινγκ μετά από έναν καταπληκτικό συνδυασμό στο 38'... Η φάση όμως στο 40' με τον Ντιόγο να παίρνει παραμάζωμα 5 ποδοσφαιριστές την Ξάνθης που τον κυνήγησαν στον άξονα του γηπέδου από την περιοχή του Ολυμπιακού για να τον ανακόψουν με φάουλ στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής της Ξάνθης έκανε πολλούς να σκεφθούν ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής θα είναι δυστυχώς περαστικός από τα γήπεδα της Ελλάδας. Τελικώς, το ημίχρονο έληξε με 2-1, με τον Ολυμπιακό να εμφανίζεται νωθρός στην άμυνα και εκρηκτικός την επίθεση.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές, είτε σε πρόσωπα είτε σε νοοτροπία. Στο 50' ο Κιντάνα παραλίγο να ντριμπλάρει και τα ball boys πριν τον σταματήσει μισό μέτρο από το τέρμα ο Νικοπολίδης.

Στο 57' ο τραυματίας Τορορσίδης έδωσε την θέση του στον star defender Τάσο Πάντο που έγινε δεκτός δεκτός όπως του αξίζει από την κερκίδα. Η είσοδος του Τάσου αφύπνισε την κερκίδα και αφυπνίστηκε και η ομάδα και άρχισε να πιέζει περισσότερο. Στο 66' ο πολύ θετικός Λέτο, που όσο περνούσε όμως η ώρα άρχισε να εμφανίζει τις γνωστές κακές συνήθειές του έδωσε την θέση του στον Τζόλε.

Στο 69' ο Ντιόγο κερδίζει πέναλτυ από τον Ζουέλα, ευρισκόμενος σε προφανή θέση για γκολ μετά από κάθετη μπαλιά του Μπελούτσι. Ο Γκσπούρνινγκ όμως απέκρουσε την εκτέλεση του Γκαλέτι (τρίτη απόκρουση για φέτος) και κράτησε την Ξάνθη "ζωντανή". Ο Ζουέλα ο οποίος αποβλήθηκε αποχώρησε αποσπώντας τα χειροκροτήματα των φίλων του Ολυμπιακού που απέδειξαν ότι αναγνωρίζουν την αξία και την προσπάθεια ενός ποδοσφαιριστή να πάιξει καλή μπάλα.

Από το 80' και μετά, σαν να έπεσαν οι διακόπτες, αντί να κλείσει ο Ολυμπιακός την Ξάνθη που παίζει με 10 στα καρέ της, ήταν η Ξάνθη που έβγαινε με αξιώσεις στην αντεπίθεση με αποθέωση την φάση του 83' όπου ο Νικοπολίδης βγήκε σε θέση δεξιού μπακ για να κόψει τον Σουάνη που έφυγε πίσω από την άμυνα του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι, βρήκε την ευκαιρία να αγωνιστεί και ο Γιάννης Παπαδόπουλος στην θέση του Μπελούτσι στο 86', ο οποίος είχε να αγωνιστεί από το Ντέρμπυ με το αεκάκι και μπήκε στηναποστολή λόγω της απουσίας του Ντάρκο...

Το υπόλοιπο παιχνίδι κύλησε με την Ξάνθη να πιέζει, τους παίκτες του Ολυμπιακού να υποπίπτουν σε μερικά πολύ σκληρά φάουλ για να λήξει το ματς μετά από τρία λεπτά καθυστερήσεων. 2-1.

Τέλος καλό. Όλα καλά;

Αν ληφθούν υπόψη οι βαθμοί, ενόψει και του αυριανού αγώνα των δικεφάλων, ασφαλώς ναι. Αν ληφθεί υπόψη η εμφάνιση από το 20' και μετά, κάτι μυρίζει στο βασίλειο του Πειραιά. Είναι απαράδεκτο να κερδίζεις στο 20' με 2-0, σε ένα γήπεδο από το οποίο έχουν εισπράξει τεσσάρες και πεντάρες ομάδες όπως η Μπενφίκα και η Χέρτα και να καταλήγεις να σε παίζει με 10 παίκτες ο αντίπαλος. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη αναιμική εμφάνιση του Ολυμπιακού εντός έδρας μετά το θρίλερ με τον Θρασύβουλο. Οι ελλείψεις του ρόστερ δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η ομάδα αντιμετωπίζει αυτούς τους αγώνες με λογική διεκπεραίωσης.

Βασικό στοιχείο του προβληματικού ανασταλτικά Ολυμπιακού η ασυνήθιστα κακή εμφάνιση του Άντζα, η οποία με την σειρά της δημιουργούσε προβλήματα στο κέντρο της άμυνας αλλά και στο κέντρο της ομάδας, εφόσον οι Ντούντου και Πατσατσόγλου έπρεπε να οπισθοχωρούν για να βοηθήσουν. Διακριθέντες ο Ντιόγο, Μπελούτσι, Λέτο και Γκαλέτι, χωρίς όμως να μπορούν να υπερηφανεύονται για στην συνολική απόδοσή τους. Για μία ακόμη φορά ο Άγιος Αντώνιος Νικοπολίδης κράτησε την ομάδα στα δύσκολα. Ο Άντζας σκιά του εαυτού του, τα αμυντικά χαφ με αρκετές επιπόλαιες στιγμές. Από πλευράς Ξάνθης πρέπει να τονιστεί η πολύ καλή εμφάνιση του Ζουέλα παρά το πέναλτι και την αποβολή του, τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά - πολύ καθαρός αμυντικός- αλλά και οι πολύ κινητικοί Πόι και Κιντάνα.

Μετά τον αγώνα ο Ερνέστο Βαλβέρδε στις δηλώσεις του αναγνώρισε την δυσκολία του αγώνα, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από το υλικό της ομάδας αλλά δεν θα έλεγε όχι σε ενδεχόμενη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας και άφησε ανοικτό το ζήτημα της παραμονής του.

Στην συνέντευξη τύπου ο προπονητής μας δήλωσε:

"Είναι σαφές ότι σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πολύ καλή ομάδα που είχε πολλές ευκαιρίες για να σκοράρει. Όμως και εμείς είχαμε ευκαιρίες. Μπορούσαμε να κάναμε το 3-1 και να είχαμε ένα πιο εύκολο παιχνίδι. Όταν προηγείσαι πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί ανα πάσα στιγμή στο πρωτάθλημα μπορεί να σε ισοφαρίσουν και να χάσεις βαθμούς. Σήμερα είχαμε την πίεση γιατί μέχρι το τέλος φαινόταν ότι προσπαθούσαν για την ισοφάριση, όμως η αλήθεια είναι οτί εμείς ήμασταν πιο κοντά στο τρίτο γκολ παρά η Ξάνθη στο 2ο!

Το να κερδίζεις το πρωτάθλημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κερδίζεις πάντα 4-0 ή 5-0, στο ποδόσφαιρο πρέπει να ιδρώνεις και να προσπαθείς. Χάσαμε αρκετές ευκαιρίες, χάσαμε ένα πέναλτι και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα ήταν βολικό πριν από κάθε πέναλτι να ρωτάγαμε τον αντίπαλο τερματοφύλακα τι ξέρει για τον Γκαλέτι. Το μόνο που θα ήταν πρόβλημα ο Γκαλέτι να μην έχει αυτοπεποίθηση. Από την στιγμή που έχει αυτοπεποίθηση τον εμπιστευόμαστε. Δεν εκτελεί τα πέναλτι μόνο από τα δεξιά, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Ο Ντάρκο έχει εκ γενετής πρόβλημα με την πίεση. Χτες είχε κρίση υπέρτασης, ο γιατρός μας συμβούλευσε να τον αφήσουμε εκτός και εμείς δεν μπορούσαμε να μην το ακολουθήσουμε την συμβουλή του. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε κάθε εβδομάδα. Είπαμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα μιλήσουμε για την ανανέωση. Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός μου πρότεινε να μείνω όμως και εγώ ζήτησα χρόνο για να το σκεφτώ. Είμαι ευχαριστημένος από τον Ολυμπιακό, όμως θα πρέπει να δούμε πως θα πάμε στο πρωτάθλημα γιατί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα ήμουν ελικρινής απέναντι στον Ολυμπιακό, όπως και η ομάδα απέναντι σε μένα. Δεν περιμένω άλλη προσφορά, εξαρτάται από επαγγελματική και προσωπική μου ζωή".

Σχολιάστε τον αγώνα της ομάδας μας στο φόρουμ του Thrylos-fans.net.


Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του εκδότη.